Američki Kongres rezolucijom zahteva od Srbije da reši slučaj ubistva braće Bitići

0
Foto: Profimedia

Predstavnički dom Kongresa SAD u punom sastavu po prvi put je jednoglasno usvojio rezoluciju – rezolucija broj 32 – kojom se od Srbije zahteva da reši slučaj ubistva trojice braće Bitići, prenosi N1.

U dokumentu se navodi da od napretka u rešavanju tog slučaja zavisi razvitak odnosa Sjedinjenih Država i Srbije, javlja Glas Amerike.

“Neprihvatljivo je da niko nije proglašen krivim za ubistvo braće Bitići ili bilo kojih drugih zločina povezanih sa njihovom smrću i da se niko ne suočava sa optužbama za te zločine”, navodi se u rezoluciji.

Srbija bi, prema rezoluciji, rešenje tog ubistva trebalo da postavi kao prioritet za istragu i krivično gonjenje onih za koje veruju da su odgovorni za taj zločin.

“Vlada Srbije i njena relevantna ministarstva i kancelarije, uključujući i Tužilaštvo za ratne zločine Srbije, trebalo bi da postave kao prioritet istragu i krivično gonjenje zvaničnika za koje se veruje da su odgovorni za te smrti”, ističe se u rezoluciji.

U reakciji na usvajanje rezolucije porodica ubijene braće Bitići zahvalila se na angažmanu američkim kongresmenima Eliotu Engelu i Liju Zeldinu, a sada i čitavom Predstavničkom domu, zbog činjenice da im “daju snagu, koja im je neophodna da nastave da se bore za pravdu”.

Ministar spoljnih poslova Kosova Bedžet Pacoli pozdravio je jednoglasnu odluku Predstavničkog doma Kongresa SAD da usvoju rezoluciju, u kojoj se od Srbije zahteva da reši slučaj ubistva trojice braće Bitići i naglasio da odgovorni moraju biti izvedeni pred lice pravde.

Pacoli je na svom Tviter nalogu napisao da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić odgovoran za rešavanje slučaja ubistva braće Bitići, prenosi Kosovo onlajn.

Braća Mehmet, Agron i Ilija Bitići uhapšeni su 1999. godine na ulasku u Srbiju zbog, kako su tvrdili tadašnje vlasti Srbije, nelegalnog prelaska granice, da bi po odsluženju kazne bili pušteni iz zatvora, a potom ubijeni.

Njihova tela su otkrivena jula 2001. godine u masovnoj grobnici u Petrovom Selu, u istočnoj Srbiji na području baze koju je kontrolisala jedinica pod komandom Gorana Radosavljevića Gurija. Tela su pronađena sa vezanim rukama i sa ranama od ispaljenih metaka na potiljku.