Američki CDC uklonio objavu da se korona širi vazduhom i na većoj udaljenosti: “To nisu naša trenutna saznanja…”

1
Foto: Profimedia

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti u SAD uklonili su sa svog sajta objavu koja je danas uznemiril svet. Posle objave da se došlo do novih saznanja o tome da se koronavirus može prenositi vazduhom i na većoj udaljenosti, stigla je vest da je došlo greške na njihovom sajtu.

Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti najpre su objavili da virus može da se prenese i na udaljenosti većoj od 1,8 metara i da je ventilacija u zatvorenom prostoru ključna za zaštitu od njegovog daljeg širenja.

Oni su na svom sajtu naveli da se koronavirus obično može širiti “putem respiratornih kapljica ili malih čestica – aerosola”, koje nastaju čak i kada čovek diše. Na njihovom sajtu je stajalo “da je sve više dokaza da respiratorne kapljice i čestice u vazduhu mogu da ostanu suspendovane u vazduhu i da drugi mogu da ih udahnu, kao i da mogu da pređu razdaljinu veću od 1,8 metara, na primer, u restoranima ili u salama za vežbanje, odnosno da, generalno, zatvoreni prostori bez dobre ventilacije povećavaju ovaj rizik”.

Međutim, ispostavilo se da je reč o “nacrtu verzije” novih smernica. One su uklonjene sa sajta jer to, kako su objasnili, ne odražava njihova trenutna saznanja, kao i da će nova verzija smernica biti objavljena kada bude završena, preneo je Njujork tajms.

1 KOMENTAR

  1. Од истине не можете побећи, а она се полако пробија. Уклонили ви са свог сајта такву објаву, или не, ништа суштински не мења, то је управо тако. А тај случај управо доказује недавно описани пример из Кине, односно кинеског аутобуса, где је потврђено се заражени налазио на средини аутобуса, а заразили се и они напред, и они на задњим седиштима. А раздаљине је ипак већа од 1,8 м. Да су носили бескорисне маске, не треба ни наводити. Ни они, сами себи, из почетка то нису хтели да признају, али је толико индиција да је то тако, да је нејасно зашто то страшно признати ?

Comments are closed.