Američki ambasador u Srbiji o fer izborima, “republikanci nikada nisu bili čvršće povezani”, šta će biti sa Univerzitetom Megatrend: Vaš brifing za petak

0
Foto: Profimedia/Printksrin

“VLADA NIJE LEGITIMNA BEZ FER IZBORA” – Američki ambasador u Srbiji Entoni Godfri rekao je da su SAD zabrinute okruženjem u kojem će se odvijati izbori u Srbiji ocenivši da vlada koja želi da bude smatrana legitimnom, treba da osigura fer izbore.

U video intervjuu za niške Južne vesti, Godfri je rekao i da bojkot izbora nije ni fer, ni produktivan.

Godfri je ocenio da je “neprikladno za američkog ambasadora ili stranu ambasadu da bude posrednik u dijalogu oko izbora” jer “uloga međunarodne zajednice nije da nastupa kao politički akter u Srbiji”.

LUTOVAC SA OBE GRUPE DEMOKRATSKE OMLADINE – Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac sastao se sa predstavnicima Demokratske omladine, koja je tokom prethodnih dana, kako je ta stranka navela, “iskazala razmimoilaženje u stavovima oko izbornog kongresa” i odluke o raspuštanju omladine.

U saopštenju DS navodi se da se Lutovac na odvojenim sastanicma sastao sa “obe grupe Demokratske omladine”, a da je nakon sastanaka rekao da je zbog interesovanja javnosti spreman da sa posebnom pažnjom razmotri sve činjenice u vezi sa sporom dve grupe omladine. 

“Danas ću, nakon razgovora sa obe grupe omladinaca, pozvati ugledne pravnike, kao što su Dragor Hiber i advokat Predrag Zagorčić, koji će utvrditi sve činjenice u vezi sa izbornim kongresom omladine. Verujem da je ovo pravi način da se u okviru stranačkih organa suprotstave oprečni stavovi i da se u zajedničkom dijalogu dođe do prihvatljivog rešenja”, rekao je Lutovac. 

TAČI O KOSOVU – Predsednik Kosova Hašim Tači reagovao je danas na izjave iz Srbije nakon presude bivšem ministru Srpske liste Ivanu Teodosijeviću ističući da se „genocidna politike Srbije ne može odbraniti, već je treba osuditi“.

Odlaganje i kašnjenje proširenja EU, prema Tačiju, u stvari je poziv na novi haos na Balkanu.

“Dok je Strategija proširenja Evropske unije sa zemljama Zapadnog Balkana stvorila uverenje da EU daje odlučujući podsticaj ciljevima Kosova, Crne Gore, Albanije, Severne Makedonije, Srbije i Bosne i Hercegovine u integraciji u EU, događaji koji su usledili demantovali su nas sve”, rekao je on.

“INSTITUCIJE ZBOG SUJETE I NERAZUMEVANJA NE RADE SVOJ POSAO” – “Godinama postoji otklon prema zakonu o slobodnom pristupu informacijama, ne postupaju svi isto, za prvih 11 meseci ove godine broj žalbi na odluke organa vlasti po zakonu o slobodnom pristupu je za 1.500 veći nego cele prošle godine”, kaže poverenik Milan Marinović.

Poverenik za N1 kaže da to može biti posledica dva uzroka. 

“Jedno je da su organi vlasti postali zatvoreniji i da ne daju informacije, pored toga, može se reći da ima više žalbi jer ima više tražilaca, više se informacija traži. Mislim da uzrok povećanog broja leži na obe strane”, navodi poverenik.

“BREGZIT JE MOJE NAJTUŽNIJE ISKUSTVO…” – Bregzit je jedna od najspektakularnijih grešaka u istoriji EU, ocenio je Donald Tusk u prvom intervjuu otkako je prošle nedelje napustio mesto predsednika EK.

U intervjuu za “Gardijan” Tusk je rekao da Bregzit za njega predstavlja “najtužnije iskustvo” za pet godina njegovog mandata, u burnom razdoblju obeleženom krizom evrozone u Grčkoj, ogorčenim raspravama o migraciji i dolaskom na vlast Donalda Trampa.

Govoreći o američkoj predsedničkoj trci 2016. godine i kampanji za Bregzit, rekao je da je novi element u politici “neviđena spremnost da se laže o gotovo svemu … da se laž tretira kao opravdano sredstvo za pobedu”. Rekao je da bi ovo “besramno” ponašanje diskvalifikovalo političare pre samo 10 godina.

ERDOGAN I ENERGETIKA, KAKAV JE PLAN – Gasni projekti Turski tok, TAP i TANAP ključni su za vodeću ulogu koju krajem ove i početkom naredne godine u energetskim dešavanjima igra Turska.

Tačnije, sve konce u rukama drži njen predsednik Redžep Tajip Erdogan.

Bugarski premijer Bojko Borisov pokušava da mu parira, a grčki političari su, po svemu sudeći, izgubili svoju ulogu u balkanskim gasnim sagama.

“REPUBLIKANCI NIKAD UBEDLJVIIJE I ČVRŠĆE POVEZANI” – Američki predsdnik Donald Tramp uveren je da će pobediti u borbi s poslanicima koji su u borbi za njegovo smenjivanje danas pokrenuli proceduru pisanja formalne optužnice protiv njega.

“Dobra vest je ta da Republikanci nikad nisu bili toliko ujedinjeni”, naveo je Tramp na Tviteru i dodao: “Pobedićemo”.

Procedura za smenjivanje Trampa odmiče u Predstavničkom domu čiju većinu čine opozicione Demokrate koje bi o tome mogle glasati krajem decembra, te bi se potom postupak nastavio u Senatu Kongresa SAD gde su u većini Trampovi vladajući Republikanci.

TRAGEDIJA – Najmanje 58 osoba je izgubilo život u potapanju broda kod obale Mauritanije, javila je međunarodna organizacija za migracije (IOM) koja je navela i da su 83 putnika uspela plivajući da stignu do obale.

Brod koji je potonuo krenuo je 27. novembra iz, takođe zapadnoafričke države, Gambije.

Brod je plovio ka španskim Kanarskim ostrvima kada je pokušao da pristane kod obale Mauritanije za gorivo i hranu, rekla je šefica misije IOM-a u Mauritaniji Laura Lungaroti, prenosi agencija AP.

ZVEZDINA TREĆA EVROLIGAŠKA POBEDA ZAREDOM – Košarkaši Crvene zvezde ostvarili su treću evroligašku pobedu u nizu, pošto su u meču 12. kola savladali Armani u Milanu sa 77:67.

Zvezda ima pet pobeda i sedam poraza, dok Milanezi imaju sedam trijumfa i pet poraza.

Crveno-beli su Milanu odigrali briljantnu odbranu i najviše zahvaljujući njoj došli su do pobede. Do prve veće prednosti ekipa Dragana Šakote stigla je u završnici treće četvrtine, tada je nakratko bilo i +10, i od tada je Zvezda kontrolisala igru i rezultat.

NASLOVNE STRANE DNEVNIH NOVINA: