Američka Uprava za hranu i lekove upozorila na dejstvo hlorokina posle izveštaja o “ozbiljnim trovanjima i smrtnim slučajevima”

0
Foto: Porfimedia

Američka Uprava za hranu i lekove upozorila je danas da pacijenti zaraženi koronavirusom ne uzimaju lekove protiv malarije hlorokin i hidroksihlorokin u lečenju COVID-19 van bolničkih uslova ili zvaničnih kliničkih studija nakon što su zabeleženi slučajevi “ozbiljnog” trovanja ili smrti, preneo je CNBC.

Uprava za hranu i lekove saopštila je da je postala svesna izveštaja o “ozbiljnim problemima srčanog ritma” kod pacijenata sa virusom koji su lečeni antimalaricima, često u kombinaciji sa antiobiotikom azitromicinom. Takođe, upozorila je lekare da ne prepisuju lekove za lečenje COVID-19 van bolnice.

“Hidroksihlorokin i hlorokin mogu da izazovu nenormalne srčane ritmove, odnosno opasne ubrzane otkucaje srca”, navela je Uprava za hranu i lekove.

“Nastavićemo da istražujemo rizike povezane sa upotrebom hidroksihlorokina i hlorokina u terapiji protiv COVID-19 i obratićemo se javnosti kada budemo imali više informacija”, navodi se u saopštenju.

Upozorenje Uprave za hranu i lekove usledilo je posle novog istraživanja objavljenog u časopisu “Journal of the American Medical Association” u kom se navodi da upotreba hlorokina u terapiji protiv COVID-19 nije bezbedna, te da su neki pacijenti razvili nepravilan rad srca, a skoro dve desetine njih preminilo je nakon uzmianje doze tog leka dnevno.

Uprava za hranu i lekove je saopštila i da pacijenti koji uzimaju ove lekove protiv malarije ili lupusu treba da nastave da ga koriste pod propisan uslovima.

Još uvek nema lekova za koje je dokazano da leče COVID-19, a vakcina, prema rečima američkih zdravstvenih zvaničnika, mogla bi da se pojavi za najmanje 12 do 18 meseci.

Poznato je da hlorokin i hidroksihlorokin imaju ozbiljne sporede efekte, kao što su slabost u mišićima i aritmija.

Hlorkin je decenijama star lek koji je Uprava za hranu i lekove odobrila 1949. godine za lečenje malarije. Njegov derivat, hidroksihlorkin, lekari često koriste u lečenju reumatoidnog artritisa i lupusa. Predsednik SAD Donald Tramp je ove lekove označio kao potencijalno rešenje za borbu protiv koronavirusa.

Efikasnost oba leka protiv COVID-19 klinički se isputuje i još uvek nema zvaničnih potvrda o efektima.

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus