“Američka podrška Ukrajini se neće smanjiti”: Poseta Pompea Zelenskom usred suđenja Trampu pred Senatom

0
Profimedia

Šef američke diplomatije Majk Pompeo izjavio je danas u Kijevu da je američka podrška Ukrajini nepokolobljiva, a njegova poseta dolazi usred procesa opoziva američkog predsednika Donalda Trampa pokrenutog upravo zbog ukrajinske afere.

“Danas sam ovde sa jasnom porukom: SAD smatraju hrabrom ukrajinsku borbu za slobodu, demokratiju i prosperitet. Naša podrška neće pokleknuti”, rekao je Pompeo koji se sastao sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

Zelenski je sa svoje strane zatražio od SAD da se više uključe u rešavanje konflikta u istočnoj Ukrajini gde se od 2014. godine vode borbe između ukrajinskih snaga bezbodnosti i proruskih pobunjenika.

“Izrazio sam nadu da će se SAD aktivnije uključiti u mirovni proces na istoku Ukrajine i u (oslobađanju) Krima”, rekao je ukrajinski predsednik.

Pompeo boravi u Ukrajini dok je u Vašingtonu u toku proces opoziva američkog predsednika. Tramp je optužen da je vršio pritisak na Ukrajinu kako bi sprovela istragu protiv njegovog političkog protivnika, bivšeg potpredsednika Džoa Bajdena, kao i da je ometao Kongres u istrazi o tom slučaju.

(Beta)