Američka laboratorija “Moderna” poziva evropske zemlje da naruče buduću vakcinu za koronavirus

0

Američka biotehnološka firma “Moderna” koja je objavila ohrabrujuće rezultate za svoju eksperimentalnu vakcinu za koronavirus, pozvala je evropske zemlje da brzo naprave narudžbe pošto je datum isporuke od šest do devet meseci od kada se vakcina poruči, prenosi N1.

“Potrebno je između šest i devet meseci od kad dobijemo porudžbinu i trenutka kada možemo da obezbedimo vakcinu, treba kupiti sirovine, mašine, zaposliti saradnike i obučiti ih”, rekao je generalni direktor “Moderne” Stefan Bansel.

On je rekao da tamo gde mu je potrebna pomoć od evropskih vlada, a koju još ne vidi, je da naprave porudžbine. Dodao je da svaki dan koji prođe da evropske vlade nisu napravile porudžbinu to je dan kasnije za lansiranje vakcine u Evropi.

On je rekao da će na jesen znati efikasnost eksprimentalne vakcine, kada se napravi studija faze tri.

Po njegovim rečima u najoptimističnijem scenariju, ako sve prođe dobro, a ima 50 razloga zbog kojih bi moglo da kasni, nije nemoguće da oko oktobra, novembra ta kompanija ima dovoljno podataka da oceni efikasnost vakcine i da može da podnese zahtev regulatornim agencijama u Evropi i SAD da je odobre.

U SAD odobrenje bi moglo da traje nekoliko nedelja umesto šest meseci u okviru ubrzane procedure, rekao je Bansel.