Ambasador Šib: Pre izbora mora da se upostave pravi uslovi za fer kampanju, medija uloga je ključna…

0
Foto: Printscreen Youtube

Nemački ambasador u Srbiji Tomas Šib izjavio je da pre izbora moraju da se uspostave pravi uslovi za fer izbornu kampanju i da je uloga medija ključna.

„Pandemija je sve demokratski uređene države stavila u iskušenje. Po ukidanju vanrednog stanja u Srbiji uslovi za održavanje izbora svakako nisu postali manje složeni“, rekao je Šib za današnje izdanje lista Politika.

Stoga je, prema njegovim rečima, u ovom trenutku važno u pogledu dijaloga u kome posreduje Evropski parlament da se što pre i održivo implementiraju mere koje su usaglašavane u okviru tog dijaloga.

„Mediji tu igraju ključnu ulogu. Upravo zbog velikog uticaja koji televizija ima na formiranje javnog mnjenja neophodno je poštovanje strogih kriterijuma u pogledu izbalansiranog i neutralnog izveštavanja“, naglasio je Šib.

Kako je naveo, pored toga, umereni ton, fokusiranje na suštinu i ferplej su imperativ u izbornoj kampanji.

„Izborna kampanja bi trebalo da bude forum za takmičenje najboljih ideja, mesto objektivne rasprave, bez suvišnih emocija, a ne da bude prilika za lični obračun i vređanje protivnika, jer to samo pospešuje političku apatiju građana, što opet ide na uštrb demokratije“, rekao je Šib.

On je istakao da poboljšanju uslova za održavanje izbora mogu doprineti i medjunarodne posmatračke misije.

„Stoga je izuzetno važno da se bez obzira na poteškoće usled krize zbog virusa korona održi posmatračka misija za izbore u organizaciji ODIHR-a koju je Srbija zvanično pozvala da prati izbore“, rekao je Šib i dodao da će i Nemačka poslati svoje posmatrače u ovu misiju.

Prema njegovim rečima motor reprezentativne demokratije je politička diskusija najvažnijih političkih tabora u zemlji, a mesto za tu diskusiju je parlament, a sušta suprotnost toga je bojkot izbora.

„Razume se da pre održavanja izbora moraju da se uspostave pravi uslovi za fer izbornu kampanju“, dodao je nemački ambasador.

Govoreći o kosovskom pitanju, on je rekao da je stav Nemačke nedvosmilen i jasan, i da Nemačka želi da Srbija i Kosovo što pre obnove dijalog, i da je preduslov za to formiranje vlade na Kosovu.

Komentarišući nedavnu izjavu evropskog komesara za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borela u kojoj nije isključio mogućnost promene granica Kosova, Šib je rekao da je specijalni izaslanik EU za dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine upravo ovih dana vrlo jasno rekao da razmena teritorija nije tema tih pregovora.

„Naš zajednički cilj jeste potpisivanje pravno obavezujućeg sporazuma koji će priznati i prihvatiti obe strane, kako gradjani Srbije tako i gradjani Kosova. Sporazum mora dati odgovore na sva otvorena pitanja i doprineti regionalno stabilnosti. Samo takva sporazum može istinski i dugoročno da doprinese stabilnosti“, rekao je Šib.

Dodao je da će promene granice samo otvoriti nove probleme, umesto da ih reše, a kako je rekao, Nemačka se zalaže za to da se sva energija posveti konkretnim pitanjima koja treba da se reše, a to su prava Srba na Kosovu, vlasnička prava, pitanja kulturne baštine, strateške infrastrukture, nestalih osoba, sukcesije.

„Hipotetična razmišljana oko promena granica svakako ne doprinose rešavanu suštinskih pitanja“, rekao je Šib.

(Beta)