Ambasador SAD Entoni Godfri: “Evropa je blizu, a Kina i Rusija su daleko…”

1
Entoni Godfri u sredini (Foto: Profimedia)

Novi ambasador Sjedinjenih američkih država u Srbiji, Entoni Godfri izjavio je da je cilj Amerike da ohrabri dijalog između Beograda i Prištine i ukaže na to koliko bi ljudi u regionu imali koristi od toga da se nađe rešenje za kosovski problem.

„Moj zadatak je popravim odnose Srbije i SAD, ali da radim u interesu svoje zemlje na Balkanu, a interes Amerike je da Zapadni Balkan postane mesto stabilnosti i prosperiteta, gde se poštuju demokratske vrednosti, gde zemlje poštuju granice i imaju dobre odnose“, rekao je Godfri u intervjuu za RTS.

On je istakao da je za to najbolji način put ka Evropskoj uniji i zato je, kako je rekao, njegov cilj da upotrebi svu energiju i sva sredstva ambasade u Beogradu da pomogne Srbiji da postigne ono što je sama sebi postavila – a to je ulazak u EU.

Godfri je naveo da je Evropska unija poslala loš signal kada je rekla da zaustavlja proces proširenja: „Američki izaslanik za Zapadni Balkan Metju Palmer i ja smo razgovarali i izrazili razočarenje što EU nije učinila korak napred. Bio je to loš signal“.

Po njegovoj oceni, članstvo u EU ostaje za Srbiju važan podstrek.

„Kolege iz Brisela su me uverile da nije baš došlo do potpune promene politike i podsetili su me da je proširenje utkano u osnivačka dokumenta Unije, tako da to pitanje nije sasvim zatvoreno“, rekao je Godfri.

Na pitanje da li vakuum koji ostavlja odlaganje proširenja za neke druge uticaje na primer Rusije i Kine, američki ambasador je rekao da ga to ne uznemiruje: „Srbija dobro napreduje, najveći deo investicija dolazi iz Evrope. Evropa je blizu, a Kina i Rusija su daleko. Razumem specijalne veze Srbije sa Rusijom i Kinom i one su vam važne, Srbija sama odlučuje o svojim partnerstvima i mi te odluke poštujemo“.

Posebno, kako je rekao, odluku o neutralnosti i suverenitet Srbije. Prema njegovim rečima, reforme koje su urađene i one koje treba obaviti zbog članstva u EU su važne same po sebi, a ne samo zbog članstva.


1 KOMENTAR

  1. Очајничке поруке да се Србија задржи на ланцу и трчкању за шаргарепицом, која је све даље и даље од ње, толико већ далеко, да је ни не види, већ само тако, трчкара. Улазак Србије у ЕУ до 2025. је out of topic, с’обзиром на предстојеће, недатиране реформе ЕУ, 2030. и даље су већ толико далеко да Србија више неће моћи споразуме са ЕЕУ и Кином склапа на “привременим” основама, већ на трајним интересима. А тада ће се морати признати да ЕУ није ништа више од “шарене лаже” и да се крене са таквим ставовима који ће у преговорима истаћи истрајност Србије да се такви споразуми очувају што ће доносити много више економске користи, од тренутних “привремених”, тако договорених због ЕУ.

Comments are closed.