Ambasador Godfri i Dačić razočarani merama Prištine: “Štetne odluke, krše dogovore…”

0
Foto: Beta (MILAN OBRADOVIC/DS)

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i ambasador SAD Entoni Godfri izrazili su danas razočaranje zbog poslednjih poteza Prištine u vezi s uvozom robe iz Srbije, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Dačić je istakao je da su “takve odluke veoma štetne, da krše sve dosadašnje dogovore i da otežavaju mogućnost nastavka dijaloga, podsetivši da je i ambasador Ričard Grenel ranije pozvao Prištinu da ukine jednostrano nametnute takse i recipročne mere”.

Ambasador Godfri je rekao da “deli razočaranje u vezi sa ovim potezom Prištine i izrazio nadu da će uskoro doći do ukidanja svih restrikcija i nastavka dijaloga”, navodi se i saopštenju.

Vlada Kosova je 30. maja uvela dodatne trgovinske mere Srbiji, zabranivši upotrebu dokumenata za poljoprivredne i industrijske proizvode koji koriste “nazive mesta koji sadrže elemente koji su u suprotnosti sa Ustavom Kosova, bez imenovanja države, koji se ne oslovljavaju sa Republika Kosovo, i sadrže bilo kakav element koji poriče nezavisnost i suverenitet Republike Kosovo”.

Govoreći o drugim regionalnim temama, Godfri je rekao da veruje da će Srbija i Crna Gora dijalogom doći do rešenja svih pitanja, uključujući i pitanje punog otvaranja granica za sve svoje građane.

Povodom predstojećih izbora u Srbiji, američki ambasador je “ponovo ocenio da je bitno da svi politički činioci u zemlji uzmu učešće na izborima, što bi doprinelo da parlament bude mesto na kojem će se čuti svi politički glasovi”, preneto je u saopštenju.

Godfri i Dačić su razgovoru izrazili “spremnost za nastavak saradnje u oblastima od zajedničkog interesa, s ciljem osnaživanja odnosa dve zemlje u periodu nakon stavljanja pod kontrolu aktuelne pandemije KOVID-19”, a Godfri je “pohvalio način na koji se Vlada Srbije bori protiv epidemije kao i saradnju koja je tim povodom uspostavljena”.

(Beta)