Ambasada SAD: “Dejtonski principi garantuju teritorijalni integritet BiH”

0
Foto: Profimedia

(Beta) – Američka ambasada u Sarajevu saopštila je da neće spekulisati o navodnim izjava predsednika Slovenije Boruta Pahora o tome da su sve češći glasovi u Evropi o tome da treba dovršiti raspad Jugoslavije i dodala da Dejton i Ustav ne daju pravo entitetima na otcepljenje.

„Stav SAD po ovom pitanju dobro je poznat i ostaje nepromenjen. Mi smo privrženi principima Dejtona – Bosna i Hercegovina je demokratska, multietnička, suverena i nezavisna država sa neupitnim teritorijalnim integritetom“, navela je američka ambasada.

Ambasada je naglasila da što se tiče statusa BiH, nisu bitna mišljenja o tome, već činjenice i medjunarodno pravo.

Član Predsedništva BiH Željko Komšić izjavio je danas da je Pahor, prilikom nedavne posete BiH, na sastanku sa članovima Predsedništva BiH rekao da su „u poslednje vreme sve su češći glasovi u Evropi o tome da treba dovršiti raspad Jugoslavije“.

Komšić je rekao da ih je Pahor pitao da li su za „mirno razdruživanje u BiH“, te da su on i bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović to odbili, a da je srpski član Milorad Dodik odgovorio potvrdno.

Iz američke ambasade u BiH su istakli da su teritorijalni integritet i suverenitet BiH garantovani Dejtonskim mirovnim sporazumom.

„Niti Dejton niti Ustav BiH ne daju pravo na otcepljenje niti jednom od dva entiteta. Svako delovanje usmereno na razgradnju BiH je kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma“, istakli su u saopštenju za sarajevski Avaz.

Naglasili su da je „primarni cilj secesionističke retorike udaljavanje od napornog rada i odgovornog dijaloga, koji su potrebni za reforme kojim bi se vratilo poverenje gradjana, podstakao ekonomski oporavak i doprinelo napretku BiH u ostvarivanju ciljeva vezanih za EU“.

„Nijedan entitet nema budućnost izvan BiH“, upozorila je američka ambasada u Sarajevu.