Amal Kluni pozvala na formiranje specijalnog suda za zločine Islamske države: “Ovo je novi Nirnberg”

1

Poznata advokatica Amal Kluni, koja je i borac za ljudska prava, pozvala je na formiranje međunarodnog suda na kojem bi se sudilo teroristima Islamske države.

“U borbi protiv ISIS-a okupi se 79 zemalja, a zašto se ne formira sud u Hagu ili u tom regionu kako bi se sudilo militantima?”, kazala je Amal Kluni na sednici Saveta ministara UN-a u Njujorku na kojoj je govorilo na temu seksualnog nasilja u oružanim sukobima.

Istakla je da su teroristi ISIS-a činili sistemsko silovanje nad ženama iz zajednice Jazida, apelujući da odgovorni budu privedeni pred lice pravde i da odgovaraju za počinjene zločine.

“Dugujete to hiljadama žena i devojčica koje moraju da gledaju pripadnike ISIS-a kako brijaju brade i vraćaju se svojim uobičajenim životima, dok one, žrtve, to nikada neće moći”, rekla je Kluni, prenosi Gardijan.

“Ovo je novi Nirnberg”, istakla je ona.

Naglasila je kako je potrebno formirati međunarodni sud na kojem bi se sudilo teroristima ISIS koji su izvršili genocid i zločin protiv čovečnosti, podsetivši da su ranije formirani slični međunarodni krivični sudovi za ratne zločine počinjene u Ruandi i zemljama bivše Jugoslavije.

Zapitala se šta bi se danas desilo sa liderom ISIS-a i njihovim halifom Abu Bakrom al-Bagdadijem ako bi bio uhapšen. ”Cilj globalne koalicije je poraziti ISIS, ali to nije moguće bez zadovoljenja pravde. Sam vojni uspeh nije rešenje”, rekla je Amal Kluni.

Na kraju je istakla da bi, ukoliko Savet bezbednosti UN-a i koalicija protiv ISIS-a ne preduzmu nešto kako bi se sudilo odgovornima, Evropska unija mogla da formira specijalni sud u Hagu koji bi se bavio međunarodnim zločinima.

Predložila je da bi druga opcija mogla biti formiranje “hibridnog suda”, odnosno meštovitog suda.

1 KOMENTAR

  1. A šta misliš da malo tvoja zemlja odgovara za zlocine nad celim svetom . Psihofizičko maltretiranje , genocid ,dezinformisanje i pljačkanje ?

Comments are closed.