Alumnisti Startap akademije sa područja Zapadnog Balkana ujedinjeni na zajedničkoj platformi za razvoj

  0

  Da li samo velike kompanije stvaraju radna mesta? Ne nužno. Startapovi takođe mogu da kreiraju radna mesta, pokazalo je na svom primeru 30 ovakvih kompanija koje su, direktno ili indirektno, omogućile zapošljavanje blizu 100 osoba u regionu Zapadnog Balkana. U pitanju je izuzetan rezultat za region gde preduzetnici još uvek nailaze na poteškoće prilikom pokretanja firme, najvećim delom usled nedostatka mehanizama podrške i oskudnih izvora visokorizičnog preduzetničkog kapitala. Činjenica sumu od 1,8 miliona evra investicija, koju su ovi startapovi već sakupili, ili su u procesu sakupljanja, još više čini vrednom pažnje.

  Pokretači 30 uspešnih startap kompanija sa područja Zapadnog Balkana pohađali su program razvoja u okviru nedavno osnovane Startap akademije. Program se sastoji od obuka iz oblasti koje su najvažnije za razvoj startapova (prikupljanje sredstava, prezentovanje proizvoda, strategije prodaja i razvoja) i od Demo dana kada su preduzetnici bili u prilici da pred žirijem predstave svoje projekte i umreže se tokom konferencija „Sarajevo Unlimited” i „Podim”. Startap akademija је održana u organizaciji „Otvorenog regionalnog fonda za Jugoistočnu Evropu – Spoljna trgovina”, projekta koji sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju, Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, a koje  finansira Nemačko savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ).

  U septembru 2019. godine u Beču je održana manifestacija Alumni Startup Academy Event, koja je prvi put okupila sve učesnike programa i omogućila im da podele iskustva, priče o uspesima i neuspesima i da ojačaju međusobnu peer-to-peer podršku na regionalnoj startap sceni. Deo programa je činilo i prisustvo na događaju „1 Million Start-ups Conference”, gde su mnogi učesnici imali priliku da uzmu aktivnu ulogu kao panelisti, predstave svoje ideje i podele priče o svojim preduzećima.

  Mateja Živadinović, pokretač startap kompanije Volonter, platforme koja na efikasan način organizuje volontere, ovako je opisao svoje iskustvo: „Ovaj program nam je omogućio da učvrstimo veze u regionu, da pronađemo zajedničke preduzetničke ciljeve i da učimo jedni od drugih. Ovakva okupljanja su zaista neophodna da bi se uspostavila regionalna saradnja i omogućilo učenje na primerima dobre prakse, kako na području Zapadnog Balkana, tako i šire. Kroz program smo dobili pristup veoma korisnim praktičnim preduzetničkim znanjima i veštinama i učvrstili međusobnu podršku zajednice preduzetnika.”

  Da su rezultati programa impresivni potvrdila je i vodeća ekspertkinja Startap akademije, Selma Prodanović, koju mediji često nazivaju najuticajnijom damom austrijske startap scene: „Napredak koji su startapovi napravili nakon održane akademije je neverovatan. Ne samo da su pojedinačno poboljšali svoj učinak u pogledu ostvarivanja kontakata sa investitorima i plasiranja svojih ideja, već su takođe oformili grupu preduzetnika koji jedni drugima pružaju podršku. Što je najvažnije, oni će inspirisati i narednu generaciju preduzetnika.”

  GIZ će i u budućnosti kroz Otvoreni regionalni fond  – Spoljna trgovina nastaviti da podržava prekogranično umrežavanje preduzetnika i startap kompanija.