Aljbin Kurti, odmetnik ili svoj gazda: Ponovo odbio razgovor sa Tačijem, ne veruje u američke sankcije i povlačenje trupa sa KiM

2
Foto: Profimedia

Predsednik Kosova Hašim Tači rekao je na vanrednoj konferenciji za novinare da je premijer Kosova Aljbin Kurti ponovo odbio da se sastane sa njim i razgovara o usklađivanju državne politike i naglasio da je neophodno održavati dobre odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Tači je Kurtiju ponudio tri termina za sastanak, ali Kurti se nije odazvao pozivu.

Da stvar bude gora po prištinske vlasti, njihovi stavovi o odnosu sa Sjedinjenim Američkim Državama takođe se razilaze.

Nakon što je izjavio da ne veruje da će SAD uvesti ekonomske sankcije Kosovu zbog odbijanja da ukine takse, kosovski premijer je skeptičan i povodom toga da će američke trupe da napuste Kosovo.

Čak i ako dođe do povlačenja trupa, to neće biti zbog takse, tvrdi Kurti, a prenosi KoSSev. Kurti smatra da povlačenje trupa nije povezano sa taksama, ali ujedno smatra da američki KFOR ne bi trebalo da se povlači sa Kosova.

„Naprotiv, i verujem da neće da se povuče sa Kosova. Videli smo jednu želju sina predsednika Sjedinjenih Američkih Država, ali to nema nikakve veze sa stopostotnom taksom. Ako tu odluku donese američki predsednik, ona još uvek nije povezana sa stopostotnom taksom. Radi se o smanjenju trupa koje su SAD izvršile i u Avganistanu i u Siriji“, rekao je Kurti na predizbornom skupu svoje stranke u Podujevu gde se očekuju izbori za predsednika opštine.

Kurti je ponovio stav da će ukiniti stopostotnu taksu zamenjujući je reciprocitetom, prenose prištinski mediji.

Međutim, iz SAD stižu poruke u kojima se poručuje da bi upravo zbog neukidanja taksi trebalo povući trupe sa Kosova. Pre dva dana je američki senator, Dejvid Perdju poručio na Tviteru da ukoliko Priština ne ukine namete prema Srbiji, da bi SAD trebalo da preispitaju prisustvo trupa na Kosovu.

Njegovu poruku je retvitovao sin predsednika SAD, Donald Tramp Junior, napisavši da je vreme da se američke snage vrate sa Kosova. „Slažem se. Na Kosovu ima 650 američkih vojnika. Vreme je da se vrate kući“, pisalo je u Trampovom retvitu.

Međutim, sa ovim se potom nije složio i američki general, Ben Hodžis – povlačenje trupa smatra greškom.

2 KOMENTARA

  1. Курти ваљда најбоље зна ко му је на платном списку.

Comments are closed.