Ali Ahmeti pozvan u specijalni sud u Hagu da svedoči kao osnivač OVK

1
Foto Profimedia

Lider najveće albanske partije u Severnoj Makedoniji DUI Ali Ahmeti objavio je da je dobio poziv da se javi u Specijani sud u Hagu i da će otići da svedoči kao jedan od osnivača OVK.

“Specijalno tužilaštvo na Kosovu me pozvalo da svedočim kao jedan od osnivača OVK i član Genereralštaba. Bez dvoumljenja sam prihvatio poziv i ostvario sa konstruktivan kontakt i saradnju sa zvaničnicima u Hagu”, napisao je Ahmeti na Fejsbuku.

Kako je istakao lider DUI, vladavina prava i postizanje stvarne neselektivne pravde, lokalne i medjunarodne, su njegov stalni cilj i obaveza.

“Oduvek sam se zalagao za neselektivnu pravdu i stojim na raspolaganju pravosudnim organima kao svedok oslobodilačkog rata albanskog naroda protiv genocida srpskog režima (Slobodana) Miloševića”, naveo je Ahmeti.

Prošle sedmice u Sud u Hagu bio je pozvan predsednik Kosova Hašim Tači, koji je tri dana davao izjavu o ulozi u ratu na Kosovu, ali za sada nema informacija da li poziv Ahmetiju ima veze sa tim slučajem.

Specijalno tužilaštvo je objavilo da je reč o optužnici od deset tačaka, u kome se Hašim Tači, Kadri Veselji i drugi terete “za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje”.

U saopštenju se navodi da osumnjičeni iz optužnice snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava osoba “čiji je identitet poznat, a među kojima su kosovski Albanci, Srbi, Romi i lica drugih nacionalnosti, kao i politički protivnici”.

(Beta)

1 KOMENTAR

  1. Сваки суд који држи до легалности, а то би требао да је сваки, овога је морао да позове, само и једино у својству оптуженог. Ако је овај позван као сведок нечега, од те приче нема ништа. Изгледа да се спрема иста комедија као у Хагу.

Comments are closed.