„Alexion“ je nova akvizija kompanije AstraZeneca: „Promenićemo živote miliona pacijenata sa retkim bolestima“

0
Foto: Profimedia

Kompanija AstraZeneca sklopila je ugovor sa kompanijom Alexion Pharmaceuticals o preuzimanju te kompanije. Ta akvizicija donosi ukupno naknadu akcionarima kompanije Alexion u vrednosti od 39 milijardi dolara.

Izvršni direktor kompanije AstraZeneca Paskal Sorio govorio je o razlozima za priključivanje Alexiona kompaniji AZ.

“Etablirali su se kao lider u komplementarnoj biologiji i time donose veliku korist pacijentima koji boluju od retkih bolesti. Ova akvizicija omogućava nam da budemo još prisutniji u sferi imunologije. Radujemo se ovoj saradnji koja će nam omogućiti da kombinujući naša znanja preciznim lekovima pokrenemo inovacije koje će promeniti živote naših pacijenata”, rekao je Sorio.

I iz kompanije Alexion su veoma zadovoljni ovakvim dogovorom.

„Skoro 30 godina Alexion je radio na razvoju i isporuci transformativnih lekova pacijentima širom sveta sa retkim i razarajućim bolestima. Neverovatno sam ponosan na ono što je naša organizacija postigla i zahvalan sam našim zaposlenima na njihovom doprinosu. Ova transakcija označava početak novog uzbudljivog poglavlja”, rekao je Ludvig Hanston, izvršni direktor te kompanije.

Strateški, ovakva odluka takođe ima logično uporište.

Kompanije dele istu posvećenost nauci i inovacijama za isporuku lekova koji menjaju život. Sposobnosti obe organizacije stvoriće kompaniju sa velikim snagama na čitavom nizu tehnoloških platformi, sa sposobnošću da donose inovativne lekove milionima ljudi širom sveta. Kombinovana kompanija takođe će imati poboljšanu globalnu prisutnost i široku pokrivenost primarnom, specijalnom i visoko specijalizovanom negom.