Aleksej Navaljni, Putinov protivnik, ponovo je uhapšen u Moskvi: Nedavno je optužio vlast da je kidnapovala njegovog saradnika i poslala ga na Arktik

0
Profimedia

Policija u Moskvi je ponovo uhapsila aktivistu i protivnika ruskog predsednika Vladimira Putina, Alekseja Navaljnog.

Njegova portparolka Kira Jarmuš rekla je da je policija upala u prostorije organizacije za borbu protiv korupcije Alekseja Navaljnog i uhapsila ga, prenosi N1.

Navaljni je bio više puta hapšen poslednjih godina.

Nije poznato za šta se Navaljni tereti, ali je moguće da hapšenje ima veze sa optužbama koje je on nedavno izneo na račun vlasti.

Aleksej Navaljni optužio je vlasti Rusije da su “kidnapovale” njegovog saradnika, aktivistu Ruslana Šavedinova i poslale ga na služenje vojnog roka u bazi u regionu Severnog pola.

Šavedinov je u ponedeljak uhapšen u svom domu u Moskvi i avionom prebačen na arhipelag Nova zemlja u Arktičkom okeanu, udaljen 5.600 kilometara od Moskve.

Šavedinova je jedan zvaničnik ruske vojske optužio za izbegavanje služenja vojnog roka.

Služenje vojnog roka u trajanju od 12 meseci obavezno je u Rusiji za sve muškarce izmedju 18 i 27 godina.

Šavedinov je do sada radio kao menadžer projekata u Fondaciji za borbu protiv korupcije (FBK) koju vodi Navaljni.

Sud u Moskvi u ponedeljak je odbio žalbu Šavedinova koji je tražio da ne ide u vojsku iz zdravstvenih razloga.

Po navodima ruskih medija, po Šavedinova su došli već iste večeri, posle čega mu je telefon bio nedostupan. FBK je prijavio njegov nestanak.

Navaljni je kazao da ga je Šavedinov pozvao preko telefona koji je uspeo da pozajmi i rekao mu da su ga odveli u bazu na arhipelagu Nova zemlja.

Po rečima Navaljnog, Šavedinov mu je rekao da je pod konstantim nadzorom i da je jedan čovek odredjen da ga prati svuda gde ide, čak i u toalet.

Telefon Šavedinova je zaplenjen iako je vojnicima dozvoljeno da imaju telefone pod uslovom da ne koriste internet, dodao je Navaljni.

Šavedinovu je dozvoljeno da šeta ispred kasarne, ali je temperatura danas bila minus 27 stepeni, dodao je Navaljni.