Aleksandar Obradović ličnost godine u izboru Nedeljnika: Životna priča uzbunjivača iz “Krušika”

0
Fotografija: Nebojša Babić

Magazin Nedeljnik proglasio je, u sada već tradicionalnom izboru, uzbunjivača iz “Krušika” Aleksandra Obradovića za ličnost godine.

Ovo je četvrti put da redakcija Nedeljnika bira ličnost godine, pošto je 2016. to učinila u saradnji sa licencnim izdanjem Njujork tajmsa Turning Points. Pre Obradovića laureati su bili Vladimir Kostić, predsednik Srpske akademije nauke i umetnosti, Dušan Duda Ivković, legendarni košarkarški trener, i glumci Narodnog pozorišta kao kolektivni dobitnici.

Ove godine, članovima redakcije nije bilo previše teško.

“Dosije ‘Krušik’ jedan je od najvažnijih događaja u godini za nama, a posledice ove afere prevazilaze i granice Srbije. Tu je i razaranje državnih firmi stranačkim zapošljavanjem, i bahatost izabranih predstavnika vladajuće stranke, i enormno bogaćenje onih koji su, navodno sposobni, za rešavanje problematične srpske namenske industrije, i nepotizam, i borba stranih sila za uticaj na ovim prostorima. I to je sasvim dovoljno da redakcija Nedeljnika u tradicionalnom izboru za ličnost godine proglasi osobu koja je sve pokrenula, Aleksandra Obradovića (40), terminera proizvodnje u valjevskom ‘Krušiku'”, kaže se u obrazloženju.

Aleksandar Obradović je, iz kućnog pritvora u Valjevu, dao veliki intervju za novi broj Nedeljnika, u kojem je pričao o čitavoj aferi, odluci da osvetli malverzacije sa trgovinom oružja, ali i o svemu što je proživljavao otkako je priča izašla na videlo.

“Predosetio sam hapšenje. Noć pre toga nisam spavao. Znao sam da će se to desiti još u avgustu kada smo išli na more u Grčku. Žena je primetila moju nervozu, ali nije znala zbog čega je to. Znajući da će me optužiti, svaki mejl do poslednjeg sam sačuvao. Nisam radio protiv svoje države. Ništa nisam ukrao, falsifikovao, mirno spavam. Znam da konsekvence treba da snosim, ali znam da ta dokumentacija koju sam fotografisao ili kopirao nije po propisima”, ispričao je Obradović za novi broj Nedeljnika.

“Moje hapšenje je moja najveća pobeda. Dao sam im USB sa svim podacima koje sam imao i znao sam da sada moraju da se bave zloupotrebama u ‘Krušiku’.”

Uzbunjivač iz “Krušika” govorio je o svom životnom putu, porodici, o vremenu kada je bio jedan od najboljih strelaca juniorskih liga kao mladi košarkaš valjevskog “Metalca”. Igrom sudbine, jedan od policajaca koji su došli da ga uhapse prepoznao ga je iz košarkaških dana.

Velika ispovest Aleksandra Obradovića objavljena je u novom Nedeljniku koji je na svim kioscima od četvrtka, 19. decembra. Digitalno izdanje dostupno je na Novinarnici

Svi čitaoci Nedeljnika na poklon dobijaju knjigu “Stvari koje Srbi vole” i Mond diplomatik na srpskom jeziku

Naslovna strana novog broja Nedeljnika