Albanski pisac dobitnik „američkog Nobela“

0
Foto: Profimedia

(Beta) – Američka ambasada u Tirani saopštila je danas da je albanski pisac Ismail Kadare dobitnik Međunarodne nagrade za književnost „Nojštat“ (Neustadt), poznate i kao američki Nobel, za 2020. godinu, prenela je agencija AP.

Kadare (1936) pominje se ove godine i za Nobelovu nagradu za književnost, a ime dobitnika za tu nagradu biće saopšteno u četvrtak.

Albanski pisac, koji živi u Parizu, proslavio se knjigom „General mrtve vojske“ iz 1963. godine, a po tom romanu je 1983. snimljen film sa Marčelom Mastrojanijem u glavnoj ulozi.

Njegova najpoznatija dela su „Tvrđava“ (1970), „Hronika u kamenu“ (1971) „Prekinuti april“ (1980), „Piramida“ (1981) i „Razgovor o brilijantima jednog decembarskog popodneva“ (2013).

Kadare je dobitnik nekoliko priznanja, među kojima Međunarodna nagrada Buker 2005. i nagrada Princ od Asturije 2009.

Nagradu „Nojštat“ mogu dobiti pesnici, pisci i scenaristi. Dodeljuju je Univerzitet Oklahoma i časopis „Svetska književnost danas“ (World Literature Today), a laureat dobija i novčanu nagradu 50.000 dolara.

Do sada su ovu nagradu dobili pisci među kojima su Česlav Miloš, Oktavio Paz, Dubravka Ugrešić i druga istaknuta literarna imena današnjice.