„Ako vi vidite da neko u komšiluku umire, vi ćete da zavrnete rukav“: Radovanović o vakcinaciji

0
Foto N1/Youtube Screenshoot

O dobrom scenariju više nema ni govora i sada samo gledamo da šteta bude sve manja, smatra epidemiolog Zoran Radovanović Radovanović ističe da je najbolja ilustracija stanja zdravstvenog sistema činjenica da se „redovnim“ pacijentima odlažu hirurški zahvati, a da se Beograđani oboleli od kovida voze u medicinske centre udaljene i po 240 kilometra.

Kako je rekao FoNetu, dodatne epidemiološke mere uvedene su prekasno, za šta ne postoji ni naučno, ni stručno, ni logičko opravdanje.

„To je kao kad armija krene u rat: tu je i generalštab, vi ste na prašnjavom drumu, pred vama trava i sad vi čekate, raspitujete se da li smete da gazite travu jer piše ‘ne gazi travu’. A za to vreme gubite ljudstvo, gubite rat“, ilustrovao je Radovanović, prenosi N1.

On ponavlja da u zvaničnu statitstiku ne smemo i ne bi trebalo da verujemo, jer se do sada pokazalo da se brojevi još „krivotvore i odudaraju od realnosti“.

Prema uverenju Radovanovića, priča o vakcinama je i dalje na dugačkom štapu, ali nije važno odakle one dolaze, već da li su dobre i proverene.

Kako je predvideo, problem će biti i to što bi se vakcinaciji podvrglo manje od 40 odsto stanovištva, iako je javno mnjenje o tome podložno promenama.

„Ako vi vidite da neko u komšiluku umire, vi ćete da zavrnete rukav“, procenio je Radovanović, koji misli da je u Srbiji do sada prokuženo milion i po ljudi, dakle onih koji imaju nekakvu otpornost, ali je potrebno da se taj broj poveća.