Ako ste u prolazu, svratite: Kako sve Britanci dočekuju Bregzit – red slavlja, red žalosti, bez vatrometa i Big Bena…

0
Foto: Profimedia

Velika Britanija 31. januara napušta Evropsku uniju nakon tri i po godine dugog političkog previranja. Neki će proslaviti okretanje nove stranice, dok drugi planiraju da protestuju protiv onoga što predstavlja novu političku budućnost.

Evo šest stvari koje se definitivno događaju na dan Bregzita – i nekoliko stvari koje se neće dogoditi.

Tri miliona kovanica od 50 šilinga u znak obećanja za Bregzit biće u opticaju 31. januara. Na njima piše: “Mir, blagostanje i prijateljstvo sa svim narodima”, a još sedam miliona će ući u opticaj tokom naredne godine.

Kancelar, Sajid Džavid, dobio je prvu turu kovanica i predstaviće je Borisu Džonsonu na dan Bregzita. I one su kontroverzne, kao i čitav proces.

“Leave means leave” organziuje miting koji bi trebalo da se održi između 21:00 i 23:15 31. avgusta. Na čelu sa Ričardom Tajsom, uz muziku i osvetljenje, biće proslavljen izlazak iz Evropske unije.

Kao deo planova za Bregzit u Dauning Stritu, premijer će obeležiti taj trenutak unapred snimljenim govorom o budućnosti Velike Britanije u 11 sati. Džonson će dan započeti na severu Engleske, gde će predsedavati sastankom vlade. Vlada nije dala više detalja o sastanku.

Vlada je najavila da će na zgradi u Dauning Stritu biti projektovan sat gde će doći do odbrojavanja kako bi se obeležio tačan trenutak kada Velika Britanija napusti EU – 11:00.

“London is open” je događaj koji je pokrenuo gradonačelnik Sadik Kan, i tom prilikom biće otvorena vrata Skupštine grada kako bi stanovnici Londona mogli da zatraže besplatni pravni savet i usluge emotivne podrške. Uz detalje o budućem odnosu Britanije sa EU tek treba da se razjasni, mnogi stanovnici Londona imaju pitanja o šemi nagodbe sa EU i kako će izgledati njihova budućnost u Velikoj Britaniji.

Protest kod London Eye – Demonstranti će se okupiti na Južnoj obali u Londonu, kako bi protestovali zbog izlaska iz EU. Tokom protesta, nazvanog “Sjaj svetlosti kroz mrak”, učesnici će upaliti lampice, da prikažu štetni efekta Bregzita po Veliku Britaniju. Slične demonstracije će se održati i u Brajtonu i Bornmutu.

Šta se neće dogoditi: Crkvena zvona neće zvoniti za Bregzit, a neće ni Big Ben. Vikari su rekli da će se od 1. februara pogoršati podele u zemlji, dok su vlasti u Londonu potvrdile da ne mogu da opravdaju troškove Big Bena, uprkos naporima Bregzitovaca da se na taj način obeleži izlazak iz Unije.

Policija je odbila da ukine policijski čas za vatromet. Zakon u Velikoj Britaniji kaže da se vatromet ne sme koristiti između 11 i 7 sati, osim 5. novembra ili 31. decembra.

Nema izuzetaka i odstupanja.