“Ako Srbija počne da se igra idejom da Crna Gora treba da se vrati pod upravu Beograda, izazvaće haos…”

1
Foto. Printscreen Youtube

Profesor na vašingtonskom univerzitetu Džons Hopkins Danijel (Daniel) Server ocenio je da bi predsednik Srbije Aleksandar Vučić trebalo da prepozna da su nezavisnost i suverenitet Crne Gore u interesu i Srbije.

“Ako Srbija počne da se igra idejom da Crna Gora treba da se vrati pod upravu Beograda, to bi stvorilo velike izazove i verujem, haos u Crnoj Gori koji bi naneo štetu i samoj Srbiji”, dodao je on.

Na pitanje da u slučaju da opozicija formira vladu hoće li će predsednik Srbije možda imati veći udeo u donošenju spoljnopolitičkih odluka u Crnoj Gori, Server je rekao da će Vučić očekivati da se više pita o tome.

“Ovo je neobična situacija, jer je on zapravo u vrlo prijateljskim odnosima sa predsednikom (Crne Gore, Milom) Đukanovićem, takođe. Iskreno, ne vidim ni kako Crna Gora predstavlja neki veći problem za Srbiju. Ne vidim kako je njeno kretanje ka EU i ulazak u NATO zaista problem za Srbiju. To nije stvorilo nikakve stvarne izazove za Srbiju”, ocenio je stručnjak.

Server je ocenio da je veoma važno da Crna Gora posle izbora zadrži dobre odnose sa ostalim zemljama u regionu, kao i sa Briselom i Vašingtonom.

“Veoma je važno da Crna Gora zadrži dobre odnose sa ostalim zemljama u regionu, kao i sa Briselom i Vašingtonom”, rekao je Server za Glas Amerike (Voice of America – VoA) i dodao da se nada da se opozicija neće okrenuti od NATO-a, Evropske unije i crnogorske nezavisnosti i suverenosti.

Server je rekao da je to test za opoziciju da li će biti održiva i moći da vlada čuvajući suverenitet i nezavisnost države, da li će nastaviti da ispunjava obaveze prema NATO-u i čuva dobre odnose sa Kosovom i Bosnom.

“Ovo je trenutak istine za opoziciju u Crnoj Gori dok preuzima odgovornost za upravljanje zemljom”, dodao je on.

(Beta)

1 KOMENTAR

  1. Тотални безвезњаковић са Запада! Звучно име, титула, универзитет а, у суштини, хладна, безлична, стерилна празнина…

Comments are closed.