“Ako se nešto desi u pregovorima sa Srbijom, desiće se ove godine. Trampova pažnja nam je dar od Boga”: Tači o dijalogu Beograda i Prištine

0
Foto: Profimedia

Predsednik Kosova Hašim Tači rekao je u intervjuu za BBC na srpskom da će se izgubiti decenije ako se u pregovorima Beograda i Prištine ništa ne desi ove godine.

“Ako se nešto desi u pregovorima sa Srbijom, desiće se ove godine. Ako se ne desi ove godine, plašim se da ćemo izgubiti decenije”, istakao je Tači.

On je rekao da je završna godina prvog predsedničkog mandata predsednika SAD Donalda Trampa najbolje vreme za dogovor na Balkanu i da misli da zemlje regiona neće ponovo zadobiti Trampovu pažnju, prenosi N1.

“Ovaj povratak pažnje SAD na naš region je dar od Boga i za Kosovo i za Srbiju – moramo to iskoristiti”, naglasio je Tači.

On je ocenio da ni Kosovo ni Srbija ne mogu računati na članstvo u Evropskoj uniji bez konačnog sporazuma i da će, ukoliko propuste ovu priliku, “plakati pred kapijama Brisela, ali to nikoga neće brinuti ni interesovati”.

Predsednik Kosova je istakao da nema poseban odnos sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ali da su obojica predsednici “nezavisnih država, izabrani na legitiman način”, da imaju različite stavove, ali da to ne treba da ih spreči “da kao dva predsednika razgovaraju o budućnosti.”

Komentarišući poslednje izjave kosovskih zvaničnika o taksama na srpsku robu, Tači je rekao da se ne smeju donositi populističke odluke, kojima se navodno kažnjava Srbija, a zapravo se Kosovo udaljava od EU i SAD.

“Konfrontacija sa Srbijom ne pomaže odnosima Kosova sa Vašingtonom i Briselom, a jedino rešenje u kome svi dobijaju je postizanje konačnog sporazuma Kosova i Srbije”, istakao je Tači.