“Ako se Ivo Andrić zalagao za približavanje Jugoslavije Hitlerovoj Nemačkoj ne znači da je gajio simpatije prema nacizmu”: Ivo Andrić kao “čovek od krvi i mesa” – Čitajte u novom Nedeljniku

0
Profimedia

Mihael Martens, jedan od najpoznatijih nemačkih novinara i autor knjige “koja je zapalila Srbiju” (“U požaru svetova: Ivo Andrić – jedan evropski život”), u autorskom tekstu za novi broj Nedeljnika iznosi jedan drugačiji pogled na jedinog našeg nobelovca, pogled na “čoveka od krvi i mesa koji je pravio greške kao i svi mi” i polemiše sa kritičarima njegove knjige za koje, između ostalog, kaže da na Andrića gledaju kao na “sveca kome niko i ne sme da se približi”.

Između ostalog, Martens piše o odnosu Andrića – iz vremena dok je bio ambasador u Berlinu u periodu uoči Drugog svetskog rata – prema pristupanju Jugoslavije Trojnom paktu.

“To da se Andrić zalagao za približavanje Jugoslavije Hitlerovoj Nemačkoj ne znači da je gajio simpatije prema fašizmu ili pak prema nacionalsocijalizmu. Šta je mislio o tim nehumanim ideologijama jasno je naveo u esejima iz dvadesetih godina (na primer o Musoliniju), kao i u svojim privatnim beleškama. Ali Andrić je bio i pragmatični realista. Znao je ono što su tada znali i knez Pavle, Milan Stojadinović i mnogi drugi odgovorni ljudi: ako Jugoslavija hoće da se brani od najveće opasnosti po sebe – od ekspanzionizma Italije, koji nije ugrožavao samo Dalmaciju – onda mora da potraži zaštitu kod jedinog čoveka koje je bio u stanju da zauzda Musolinija…”, piše Martens.

Ceo tekst Mihaela Martensa, jednog od najpoznatijih nemačkih novinara, objavljen je u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka, 4. juna

Digitalno izdanje i pretplata dostupna je na Nstore.rs

Naslovna strana novog Nedeljnika

Svi čitaoci na poklon dobijaju treću knjigu iz edicije “Velike biografije” – “Milovan Đilas: Anatomija jednog disidenta”