Ako nos ne prekrijete maskom, rizik od zaraze koronavirusom je veći

0
Foto: Profimedia

Istraživači upozoravaju kako nepravilno nošenje maske može da poveća rizik od zaraze koronavirusom. Ako se zaštitna maska ne nosi preko nosa, time se povećava rizik od infekcije.

Ranije studije pokazale su da neverovatna količina čestica izlazi iz usta tokom razgovora, ali istraživači su se sada fokusirali na nos, prenosi zagrebački N1.

“Sve je verovatno počelo od nosa, a nos je distributer svih virusnih bolesti”, rekao je profesor medicine na UNC-u, dr. Ričard Bučer.

Grupa istraživača na Univerzitetu u Severnoj Karolini mapirala je lokacije u disajnim putevima da bi utvrdili gde kovid- najverovatnije ulazi u telo. Otkrili su da će zaraza pre početi u nosu nego u grlu ili u plućima.

“Čini se da je nos plodno tlo za infekciju koronavirusom”, dodao je Bučer.

Slika iz studije pokazuje različite delove disajnog sistema nakon što su zaraženi istom količinom virusa. Više zelenih tačkica detektovano je u nosnoj šupljini što upućuje da je mnogo više zaraznih ćelija upravo u nosu, istaknuli su istraživači.

“Zapamtite, za ovaj virus znamo tek sedam ili osam meseci. Ključno je naučiti što više o tome da virus izaziva zarazu i zatim mislim da je ova studija važna”, rekao je dr. Tod Elerin za ABC.

Zdravstveni radnici od početka epidemije objašnjavaju kako pravilno nositi zaštitnu masku i naglašavaju koliko je važno maskom pokriti i nos i usta.

“Nošenje maske ako ste zaraženi predstavlja način na koji ćete zaštiti svoje sugrađane. Obrnuto je takođe istina. Ako nosite masku, zaštitićete i sebe”, kazao je Bučer.