“Ako neko može bolje i kvalitetnije, neka mu je sa srećom. Ne vidim razlog da se budžet ne usvoji u Skupštini Crne Gore”

0
Kenzo TRIBOUILLARD / AFP / Profimedia

(Beta) – Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić izjavio je da je vlada usvojila Predlog zakona o budžetu.

Kako je rekao, sinoć je usvojen i Program rada Vlade za 2021. godinu i Program pridruživanja Crne Gore EU do 2023.

“Usvojenim Predlogom zakona o budžetu ispoštovali smo našu ustravnu obavezu i završili smo je u predviđenom vremenskom periodu”, rekao je Krivokapić.

Vlada, koja je formirana 4. decembra, opredelila se za privremeno finanisiranje. Ustavni rok da vlada predloži skupštini Predlog budžeta ističe danas.

Na pitanje da li će vlada podneti ostavku ako skupština ne usvoji budžet, Krivokapić je rekao da nigde Ustavom to nije predviđeno.

“Ako neko može bolje i kvalitetnije, neka mu je sa srećom. Ne vidim razlog kada radite i dajete rezultate zašto ne bi usvojio budžet”, naveo je Krivokapić.

Govoreći o stavu vladajućeg Demokratskog fronta (DF) da neće podržati nijedan zakon dok se ne usvoje tužilački zakoni koji predviđaju ukidanje Specijalnog tužilaštva a čemu se oštro protivi Evropska unija, Krivokapić je rekao da “često prevlada ucena koja dominira u svim segmentima našeg društva”.

“Najveća ucena koja vlada je između vlade i zakonodavnog tela. Prioritet mora da bude da više niko ne kritikuje ovu vladu da li nastavljamo privremeno finansiranje, ili ovim budžetom. Razgovaraću sa crnim đavolom samo da Crnoj Gori bude dobro. Da li se ja nekom sviđam ili ne sviđam, to je najmanje važno. Bitno je da li je ono što radimo dobro ili ne”, rekao je Krivokapić.

Od glasova DF-a zavisi opstanak vlade. Krivokapić i vlada su nakon kritika EU tražili da se odloži usvajanje tih zakona.

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić rekao je da “odgovorno tvrdi da je ovo najbolji budžet u istoriji Crne Gore”.

“Mi smo uspeli da ovaj budžet bude i socijalni i razvojni. Nismo smanjivali plate, penzije i socijalna davanja, a imamo subvencije na istom nivou od prošle godine”, istakao je Spajić.

Predlogom budžeta predviđeno je povećanje akciza na cigarete, gazirana pića, uvođenje akcize na slatkiše. Dobit državnih kompanija ići će direktno u budžet. Zaposleni sa visokim zaradama od 1. jula biće “oporezovani” tako što više neće imati pravo na povraćaj pretplaćenih doprinosa, povlasticu koja je iznosila i po više hiljada evra godišnje.

Potpredsednik vlade Dritan Abazović je istkaao da će sve aktivnosti vlade u naredna dva meseca biti posvećene spasavanju turističke sezone.

“Spas turističke sezona i veliki prihodi od turizma omogućiće da sve ono što je planirano budžetom bude realizovano, i omogućiće da 2022. proglasimo godinom razvoja i krenemo u realizaciju projekata koji će zemlju promeniti nabolje”, poručio je Abazović.

Govoreći o programu rada vlade, premijer Krivokapić je rekao da je rađen po drugačijoj metodologiji od prethodnih.

“Odredili smo se da imamo pet prioritetnih delatnosti. Šesta se odnosi na nameru da Crna Gora bude prva sledeća članica EU”, istakao je premijer.

Prva prioritetna oblast je, kako je rekao, vladavina prava i društvo jednakih šansi. Druga prioritetna oblast je zdrave finansije i ekonomski razvoj.

Treća oblast je, kako je rekao Krivokapić, zdravlje i zdrava životna sredina, a četvrta  obrazovanje i društvo znanja. Peta prioritetna oblast je digitalna transformacija.