“Ako ne zaštitite lekare i medicinske sestre, neće biti zdravih da leče što dovodi do najgoreg scenarija…”: Sindikat traži veću zaštitu zdravstvenih radnika

1
Foto Profimedia

Sindikat lekara i farmaceuta Srbije zatražio je od nadležnih da odmah sprovedu sve mere zaštite zdravstvenog osoblja i bez izuzetka obezbede opremu za ličnu zaštitu, a predložio je i da se slučajevi odsustva sa rada zdravstvenih radnika zbog poštovanja naložene mere izolacije podvedu pod plaćeno odsustvo.

Taj sindikat je u saopštenju naveo da ima saznanja da se u praksi pojavio problem sa obračunom plata zdravstvenih radnika u periodu epidemije.

Kako se navodi, prema informacijama iz obračunskih službi može doći do različitog postupanja u slučajevima odsustvovanja sa posla zdravstvenih radnika bilo zbog mera nadzora ili lečenja, bilo zbog organizacije rada, a sve u vezi sa epidemijom.

U saopštenju se ističe da su u nekim ustanovama za zdravstvene radnike kojima je naložena mera izolacije zbog kontakata sa zaraženim pacijentom, najavljuju obračun plate po pravilima o privremenoj sprečenosti za rad u iznosu 65 odsto od plate.

Sindikat je pozvao Ministarstvo zdravlja da po hitnom postupku reguliše sva otvorena pitanja i predložio da se utvrdi da se slučajevi odsustva sa rada zdravstvenih radnika zbog poštovanja naložene mere izolacije podvedu pod plaćeno odsustvo.

Oni su zatražili da se utvrdi i da u slučaju odsustva zdravstvenog radnika zbog toga što je zaražen koronavirusom isplaćuje zarada od 100 odsto.

Sindikat je ukazao da lekari i medicinsko osoblje u Srbiji nose “lavovski deo posla, veoma često i bez u potpunosti adekvatne zaštitne opreme, u zbrinjavanju obolelih građana”.

Kako se navodi u saopštenju, prema njihovim informacijama, svaki šesti zaraženi je zdravstveni radnik.

“Ako ne zaštitite lekare i medicinske sestre, neće biti zdravih da leče, što dovodi do najgoreg problema i scenarija težih od do sada viđenih”, navodi se u saopštenju.

U zahtevima se ističe da se traži da nadležni ne podležu diskriminatornim obrascima prilikom obaveštavanja javnosti o slučajevima kada zdravstveni radnici oboljevaju od koronavirusa. 

Taj sindikat medijima je uputio molbu da se uzdrže od diskriminatornog i senzacionalističkog izveštavanja o tim slučajevima.

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus

KORONAVIRUS:

“KUĆNA IZOLACIJA” – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI “KONTAKT” SA ZARAŽENIM?

1 KOMENTAR

  1. “Kako se navodi u saopštenju, prema njihovim informacijama, svaki šesti zaraženi je zdravstveni radnik.”! Ово је поражавајући податак. Шта министар има да каже по овом питању ? Или је одговоран неко трећи ?

Comments are closed.