“Ako je predsednik dobar za Ameriku, biće dobar i za Izrael”: Beni Ganc o saradnji sa demokratama u SAD

0
Foto: Profimedia

Lider izraelske opozicije Beni Ganc najavio je danas da će raditi na poboljšanju veza sa Demokratskom strankom SAD ako postane premijer posle parlamentarnih izbora 2. marta.

Bivši načlenik izraelskog Generalštaba optužio je premijera Izraela Benjamina Netanjahua da je zanemario veze sa demokratama kako bi imao ekskluzivnu podršku Republikanske stranke Donalda Trampa.

Ganc koji predvodi savez partija centra Plavo i belo smtra da je “vrlo važno naglasiti značaj dvostranačkih veza Izraela i SAD”.

“Ne brine nas da li je američki predsednik republikanac ili demokrata. Ako je on dobar predsednik za SAD” onda će ta osoba biti “dobar predsednik za državu Izrael takođe”, rekao je Ganc.

On i njegov politički saveznik Jair Lapid obratili su se skupu od oko 1.000 uglavnom onih pristalica koji govori engleski jezik.

Lapid je rekao da se Izrael suočava sa zadatkom “rehabilitacije” veza sa demokratama i američkim Jevrejima.

Ganc pokušava da smeni Netanjahua na trećim izborima za manje od godinu dana.

Posle dve runde glasanja u aprilu i septembru nije bilo jasnog pobednika i nije obrazovana nova vlada.

Netanjahu, izraelski premijer sa najdužim stažom, teži da ponovo bude na toj funkciji u vreme kada je suočen sa optužnicama za korupciju. On poriče da je bilo šta loše učinio.

Ispitivanja jevnog mnjenja pred izbore pokazuju da će i Gancu i Netanjahuu biti veoma teško da obezbede parlamentarnu većinu.

(Beta)