“Ako je mrkla noć, može da nam se sviđa ili ne, ali da debatujemo da je možda dan – to je nemoguće…”: “1 od 5 miliona” iz Kragujevca nastavlja proteste i bojkot izbora

0
BETAPHOTO/EMIL VAS/EV

U otvorenom pismu organizatori protesta “1 od 5 miliona” u Kragujevcu su saopštili da im ni jednog jedinog trenutka “nije palo na pamet” da tu svoju aktivnost politički “kapitalizuju” na izborima ili da materijalno profitiraju.

U otvorenom pismu na Fejsbuk profilu “1 od 5 miliona Kragujevac” se danas navodi da se protesti nastavljaju, a bojkot izbora se podrazumeva, kao “logično rešenje, jer zakonski uslovi za održavanje slobodnih izbora ne postoje”.

“I tu nema debate. Ako je mrkla noć, može da nam se sviđa ili ne, ali da debatujemo da je možda dan – to je nemoguće. Tako treba i shvatiti”, piše u otvorenom pismu.

Napominju da je kragujevački protest “1 od 5 miliona” od samog početka “autokefalan”, zasnovan na opštim principima demokratije, vladavini prava i političkom pluralizmu.

“Spontano je nastao kao reakcija na nasilje koje je vlast intenzivno počela da sprovodi u Skupštini, na ulici, u medijima nad svojim političkim protivnicima, ali i građanima. Zahtevi su bili jednostavni: da se poštuju zakoni”, stoji u pismu.

Dodaje se da je priliku da predstavi svoje ideje dobio “široki front” pojedinaca, partija, pokreta, organizacija, različitih pogleda i uverenja.

“Protest je bio neka vrsta zamene za Skupštinu, nacionalnu televiziju. Gledali smo da se, više ili manje uspešno, držimo suštine. Ni jednog jedinog trenutka nije nam palo na pamet da bismo u nekom trenutku mogli da svoje učešće u organizaciji protesta kapitalizujemo politički na nekim izborima ili ned’obog materijalno profitiramo”, saopšteno je u otvorenom pismu.

Organizatori protesta “1 od 5 miliona” u Kragujevcu su uz to poručili da se protest nastavlja onako kako je i počeo – “etika pre politike i zakoni pre interesa”.

“Bojkot se podrazumeva”, ponovili su organizatori protesta u Kragujevcu.

(Beta)