“Ako imaju temperaturu iznad 37.2, treba da se jave lekaru i ne smeju da pristupe biralištu…”: Kako će izgledati izbori u Hrvatskoj

0
Fotografija: Beta (arhiva)

Državno izborno povjerenstvo, telo u Hrvatskoj koje organizuje izbore, danas je objavilo nove upute za održavanje parlamentarnih izbora 5. jula. Zbog epidemije koronavirusa, ove godine će glasanje izgledati nešto drugačije nego ranije, a o čemu se radi objašnjeno je danas na konferenciji za medije.

Predsednik DIP-a Đuro Sessa kazao je da je danas održana sednica DIP i da su donete Odluke o tehničkom sprovođenju izbora u novonastaloj situaciji koja se odnosi na koronavirus i o čemu bi trebalo voditi računa.

“Radi se o dva tehnička uputa. Jedan se tiče sproveđenja izbora na redovnim biračkim mestima, odnosno na gotovo 7.000 mesta u Republici Hrvatskoj, a drugi tehnički uput odnosi se na sprovođenje izbora u domovima za starije jer tu postoje neki posebni epidemiološki zahtevi”, rekao je Sessa, a preneo Jutarnji list.

Sessa je rekao da se celo uputsbi DIP-a odnosi na slogan #budimoodgovorni i da sve što su propisali odnosi se na uređenje biračkog mesta, organizacije izbora na biračkom mestu, ponašanje birača, ponašanja članova biračkog odbora, načina na koji će se omogućiti glasanje onim koji ne mogu doći na biračko mesto uključujući i osobe koje će biti u samoizolaciji.  

Ovo su upustva i preporuke za održavanje izbora u Hrvatskoj.

– Sva biračka mesta moraju da budu oprana i dezinficirana.

– Svi članovi biračkih odbora moraju da imaju maske, a preporuka je i da imaju rukavice.

– Rukavice moraju da budu obavezne kod onih članova biračkog odbora koji identifikuju birače, odnosno oni koji primaju lične karte.

– Predsednici biračkih odbora moraju da osiguraju dezinficijense na ulazu u biralištu.

– Što se tiče glasačkih kutija, moraju biti na razmaku od metar i po. Birači takođe moraju da budu na razdaljini od metar i po.

– Što se tiče glasanja izvan biračkih mesta, oni koji zbog zdravstvenih razloga ne mogu da pristupe biralištu, moraju da se najmanje tri dana ranije najave biračkom odboru kako bi mogli da glasaju kod kuće. Te osobe će glasati pred vratima stana.

– Isto pravilo važi i za one koji su u samoizolaciji s dodatkom da će te osobe morati obavezno da imaju masku.

– Preporuka je da te osobe imaju maske, a član biračkog odbora imaće masku, rukavice i dezinficijense.

– Ako ne mogu da izađu iz stana ili kuće, član biračkog odbora ući će unutra s navlakama na cipelama.

– Preporučuje se biračima da izmere temperaturu, ako je iznad 37.2 tada treba da se jave lekaru i ne smeju da pristupe biralištu.

– Druga je preporuka da nose maske.

– Prije ulaska na biralište, svi moraju dezinfikovati ruke.

– Predsednik biračkog odbora ovlašćen je da udalji onog birača koji se ne pridržava propisanih mera.