“Ako hoćeš da pobediš nemačku ekipu moraš da razmišljaš kao Nemac”: Kako su nemački mediji najavili meč Crvene zvezde i Bajern Minhena

0
Foto: Profimedia

Uoči utakmice sa Crvenom Zvezdom u Ligi šampiona, Bajern Minhen je pun novog samopouzdanja. Bavarci sa novim trenerom Hans-Diterom Flikom izgledaju kao mašina koja može da pregazi svakog ko mu dođe pod noge, prenosi DW pisanja nemačke štampe.

“Bajern bi ovom utakmicom mogao da obezbedi sebi prvo mesto u grupi”, piše portal Sportbazer. “Već bi i remi bio dovoljan da bude tako. Pred utakmicu na Marakani, na strani Minhena se čuju himne u slavu Hans-Ditera Flika, prelaznog trenera, koji bi na dužnosti trebalo da ostane najmanje do Božića. Nastupićemo vrlo dominantno, kao što se od nas i očekuje, rekao je reprezentativac Leon Gorecka pred utakmicu, to je način koji nam više leži.”

Za Flika je susret u Beogradu nešto sasvim posebno

“Uživaću u tom trenutku”, rekao je pomoćni trener svetskog šampiona iz 2014. godine. I Herbert Hajner hoće da uživa. Novi predsednik Bajerna i naslednik klupske legende Ulija Henesa u ponedeljak je prvi put seo u avion kao predsednik kluba.

U tom avionu nije bilo Davida Alabe koji sa svojom izabranicom čeka prinovu. Kod Flika je i to dozvoljeno.

“Za mene lično su sve opcije otvorene. Mnogim igračima je potreban njihov ritam, drugima je potrebna pauza i regeneracija. Moramo sve tačno da procenimo. Ipak rezultat nikada ne sme biti doveden u pitanje. Hoćemo da na tom stadionu sa sjajnom atmosferom igramo koncentrisano i prihvatimo svaki izazov”, rekao je Hans-Diter Flik u ponedeljak na pres-konferenciji u Beogradu.

Ljubomir Petrović zna kako se pobeđuje protiv Bajerna, piše DW. On je 1991. bio trener tada jugoslovenske top-ekipe Crvene zvezde sa zvezdama kao što su Robert Prosinečki, Darko Pančev ili Dejan Savićević. Na Marakani su crveno-beli u revanš-utakmici polufinala, zahvaljujući legendarnoj grešci golmana Bajerna Rajmunda Aumana posle 2:1 u Minhenu izborili 2:2 u produžecima, i tako je beogradski tim otišao u finale i u Bariju protiv Franca Bekenbauera i Olimpika iz Marselja osvojio kup.

Bio je to poslednji trijumf jugoslovenskog fudbala.

“Ako hoćeš da pobediš nemačku ekipu, moraš da razmišljaš kao oni”, smatra Petrović. “Samo talenat nije dovoljan već je uz to potrebno i mnogo trčanja”, citira Ljupka Petrovića portal Sportbazer.

I dnevnik Augzburger algemajne podseća da u slučaju pobede Bavarce, nezavisno od rezultata utakmice na domaćem terenu protiv Totenhema za dve nedelje, više niko ne bi mogao da pomeri sa prvog mesta u grupi.

Bajernove zvezde su se pripremile za uzavrelu atmosferu na stadionu Rajko Mitić.  

“Pobede donose samopouzdanje, posebno kada se pobeđuje onako kako smo to mi učinili u poslednje tri utakmice, rekao je reprezentativac Jošua Kimih. Hoćemo da nastavimo pozitivan trend”, rekao je Josua Kimih.

„Crvena zvezda se još uvek rado seća uspeha u polufinalu iz 1991. Dolazi nam jedan od najboljih timova sveta. Daćemo sve od sebe da im se odupremo, rekao je trener Vladan Milojević“, prenosi Augzburger algemajne.