„Ako EU želi da ima uticaj u novom poretku, mora da se pogleda u ogledalo“: Francuski „Mond“ o uticaju koronavirusa na međunarodne odnose

0
Beta - Christian Hartmann/Pool via AP

Francuski list „Mond“ ocenio je da „svetska zdravstvena kriza zbog koronavirusa u dubinu menja odnose među velikim silama“ što nameće neminovno preuređenje svetskog poretka i zato „Evropska unija mora krenuti u sopstveno preustrojstvo ako želi da ima značaj i uticaj“.

„Ponovo se mora smisliti i urediti svetski poredak“, piše „Mond“, uz opasku da je Organizacija Ujedinjenih Nacija paralisana, te francuski predsednik Emanuel Makron nastoji da što brže organizuje zasedanja vođa pet država – stalnih članica Saveta bezbednosti UN radi dogovora o zajedničkim koracima za suzbijanje pandemije.

Ovaj susret čelnika najmoćnijih država bi „morao da svetu pokaže da su to lideri koji su u stanju da se iskobeljaju iz sadašnjeg ponašanja ‘svako za sebe’ i da sarađuju u borbi protiv koronavirusa“, prenosi pariski dnevnik stav Makrona.

„Mond“ smatra da je „Makron poslednji istinski zagovornik multilateralizma“ u OUN i svetu i predočava da je svetska zdravstvena kriza izazvala „korenitu promenu našeg geopolitičkog okruženja“.

Po „Mondu“, Makron je uveren da je multilateralizam „jedini međunarodni sistem koji jamči za mir i u kojem glas Evrope može da bude uvažen“.

Pariski dnevnik zaključuje da mnogo šta ukazuje na to da će posle pandemije privrede i sama društva u Evropi i svetu doživeti velike promene.

List piše da je „prvi zaključak da međunarodni poredak izgrađen pod vođstvom Amerike posle Drugog svetskog rata, više nije prilagođen stvarnosti odnosa snaga u 21 veku“.

Posle raspada blokova je došlo do „multipolarnog nereda“ i manjkavog rukovođenja svetskim poslovima, što je, zbog zdravstvene krize, „potpuno puklo“, smatra „Mond“.

Kako ukazuje, „moć Kine je uzdrmala ceo sistem“, pokazavši i navodni uticaj Pekinga na Svetsku zdravstvenu organizaciju jer je ona, piše u članku, „kasno pozvala svet na uzbunu zbog koronavirusa“.

„Druga pouka je da Amerika više ne vrši ulogu vođe sveta, koju je sebi prisvojila u 20. veku“, napominje francuski list i kaže da se to videlo i po tome što je Savet bezbednosti UN poslednjih meseci „paralisan“.

„Jedinstvo Evrope nije izdržalo nasrtaj koronavirusa“, piše „Mond“ i dodaje da su „sebičnost država EU i povratak granica ugrozili dva stuba Unije: ‘Šengenski prostor’ i jedinstveno tržište“.

„Napuštena od Amerike, s Kinom koja želi da prodre u Evropu, a u ledenim odnosima s Rusijom, Evropska unija još veruje u multilateralizam“, primećuje francuski dnevnik.

„Mond“ napominje da „ukoliko Evropska unija želi da ima uticaja na izgradnju pravednijeg i bezbednijeg svetskog poretka posle krize, mora početi najpre sopstvenu solidarnu i odlučnu ekonomsku obnovu“.

(Beta)

KORONAVIRUS:

„KUĆNA IZOLACIJA“ – Uslovi za dobijanje i preporuke za ukućane

RADITE OD KUĆE? – Evo kako da olakšate sebi

ŠTA ZNAČI IMATI „KONTAKT“ SA ZARAŽENIM?

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je „samoizolacija“ i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus