“Ako dođe do veleizdaje od strane vlasti u Srbiji, međunarodnim akterima promene neće biti u interesu”: Vuk Jeremić o odnosima Beograda i Prištine i Palmerovim aktivnostima u regionu

1
Foto: Nedeljnik

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić, gostovao je u Novom danu na TV N1, a tom prilikom govorio je o širokom spektru tema – od odnosa Beograda i prištine, do “slučaja Bastać” o kojem poslednjih dana govore i vlast i opozicija.

Jeremić je rekao da “nije u interesu međunarodnih aktera da dođe do promene vlasti u Srbiji”.

“Ako dođe do izdaje, a potpis na sporazum o stupanju Kosova u članstvo u UN to jeste , tada bi interes bio da taj koji je to potpisao ostane tu i bude garant sprovođenja tog sporazuma u delo. Logika nalaže da ovako razmišljate. Ako ste konačno uspeli da nađete nekoga ko bi bio spreman da stavi potpis na akt veleizdaje, biće vam u interesu da to i opstane u realnom životu, a ne da tog sutra odnese neka mutna Marica, i da oni posle njega kažu – puj pike ne važi, ovo je za nas veleizdaja, antiustavno je”, rekao je Jeremić.

Jeremić je naveo da se to odnosi na one sile koje su glavni podržavaoci nezavisnog Kosova, na prvom mestu SAD, jer su one najmoćnija zemlja koja podržava nezavisnost Kosova.

“Svoju zainteresovanost su pokazali i postavljanjem dva izaslanika za Kosovo, od kojih je jedan postavljen direktno od predsednika SAD, direktni namesnik Donalda Trampa – to ukazuje da je i vremenski okvir za potpisivanje tog sporazum takav da koincidira sa Trampovim izbornim ciklusom”, smatra predsednik Narodne stranke.

Jeremić je govorio i o stanju u Srpskoj pravoslavnoj crkvi i “vanredno bizarnim stvarima koje su nam se dogodile”.

“Na centralnoj proslavi 800 godina Crkve, dodeljivanje ordena bojkotovalo je dve trećine episkopa, to znači da nešto debelo nije u redu ni u Crkvi, ni u državi”, ocenio je on.

“Slučaj Marka Bastaća”, Jeremić naziva još jednom u nizu bizarnih situacija i da “to što se servira za Bastaća ni pas maslom ne bi pojeo”.

“Sećam se kada su se neki drugi nalazili na naslovnim stranama, uvek neko drugi mora da se nađe na naslovnim, a kako vreme prolazi to što se nalazi na njima je sve bizarnije”, zaključio je Jeremić.

1 KOMENTAR

  1. По питању Косова, случај велеиздаје појединца је врло мало вероватан случај. Председник републике “кокетира” са таквим варијантама, правећи себи некакву одступницу, изјављујући глупости на шта би он ставио потпис, а на шта не, пренебрегавајући чињеницу да је то искључиво уставно питање које захтева референдумско изјашњавање и то најмање у два круга. Само као питање које би се ставило на дневни ред, а потом и само изјашњавање, а и то изјашњавање захтева апсолутну већину, ако се не варам, а то је све и превише услова да би неко, са зрном памети тако нешто самостално покушао. Уз све то, било чији потписи на некаквим документима који би тако нешто регулисали, ван наведеног поступка и скупштинског усвајања, били би ништави. Вучић је западу више интересантан јер би могао да поведе озбиљну агитацију по том питању, али ни сва његова подршка у народу, са све коалиционим партнерима, апсолутно је недовољна за сппровођење таквог поступка до краја.

Comments are closed.