“Ako bude žurki i okupljanja za Novu godinu već u samom početku sledeću godinu učinićemo lošijom. Nemamo više prostora da situacija bude gora…”

0
Foto: Printscreen Youtube / Nova S

Član Kriznog štaba Vlade Srbije dr Srđa Janković rekao je danas da će okupljanja ljudi za doček Nove godine biti potencijalna opasnost, a da u ovim trenucima nemamo prostora da situacija bude gore nego što jeste.

On je, gostujući u jutarnjem programu “TV Pink” rekao da bi Novu godinu trebalo dočekati u krugu porodice.

“Žurke ili bilo koja okupljanja svakako ne, jer mere koje su na snazi ne podrazumevaju bilo kakvo okupljanje ljudi. Sa razlogom su ona zabranjena. Trebalo bi da se trudimo da smanjimo svaki kontakt, čak i sa ljudima iz domaćinstva. Sve drugo moramo da odložimo za bolja vremena, a što se tiče dočeka Nove godine, ja bih rekao da on treba da bude u porodičnom krugu. Ako se budemo okupljali već u samom početku sledeću godinu učinićemo lošijom nego što bi smo želeli da ona bude”, rekao je dr Janković i dodao:

“Znam da su novogodišnje želje nešto što, kako gledamo, Deda mraz treba da nam donese, to je sve lepo i romantično, ali mi moramo sebi nešto da obezbedimo, a to je godina sa manje korona virusa, to će biti moguće ako ispoštujemo ove mere koje su na snazi”, naglasio je.

Imunolog je naglasio da je velika i značajna stvar to što je u pojedinim zemljama počela vakcinacija, ali da je jednako pogrešno kao i biti protiv vakcine, kada na nju gledamo kao na “čarobni štapić”.

“Ne treba posmatrati vakcinu ni kao čarobni štapić. S jedne strane imamo ljude koji su neosnovano skeptični, koji u vakcini vide veće zlo nego u bolesti, a sa druge imamo drugu krajnost, koja deluje kao da je manje opasna, ali nije manje opasna, a to je da će vakcina čim se bude pojavila da reši sve probleme, nažalost neće. Pomoćiće, ali nas ni najmanje neće osloboditi od potrebe da se štitimo”, rekao je dr Janković.

Na pitanje kada bismo mogli da očekujemo zaravnjenje krive, Janković je odgovorio da je važnije od toga naglasiti da u ovom trenutku mi “nemamo prostora za goru situaciju”:

“Važnije reći od toga kada će kriva da se zaravni jeste da mi nemamo prostora da ovo postane još gore. Ako ovo postane gore, besmislene polemike o tome da li je sistem pukao, zdravstveni sistem pomaže ljudima još uvek, pod velikim opterećenjem. Zbog toga, na prvom mestu postoji i praktični i moralni imperativ da i ovo zaustavimo da se ne pogoršava dalje”.