ROSU na severu KiM: Jedan Srbin pušten na slobodu, drugi zadržan u policiji

0
Foto: Profimedia

Policija Kosova potvrdila je na konferenciji za novinare da su u ranim jutarnjim časovima na severu Kosova uhapšeni policijski istražitelj Rade Basara i sin šefa operative za region sever Željka Bojića, Vasilije Bojić, pošto je kod njega pronađeno oružje. On je posle davanja izjave oslobođen i predmet protiv njega ide u redovnu proceduru. Za Željkom Bojićem se traga, preneo je N1.

Hodža je izjavio da osumnjičeni tokom saslušanja nije prihvatio optužbe, ali da je on na osnovu dokaza kojima raspolaze tužilaštvo za policijskog istražitelja zatražio određivanje pritvora.  

“Kao što znate na severu operišu dobro organizovane kriminalne grupe koje predvodi Milan Radoičić, za kim je, kao što je poznato, tužilaštvo Kosova izdalo međunarodnu poternicu. Takođe, prema spisima predmeta kojima raspolažemo, kriminalna grupa Milana Radoičića je dosta organizovana i ima uticaja nažalost i u Policiji Kosova, i u drugim opštinskim ili državnim strukturama u tom delu.    Smatramo i imamo dokaze da su oni protiv kojih je proširena istraga radili pod naredbom Milana Radoičića i njegove kriminalne grupe. Ove osobe se sumnjiče da nisu postupile prema procedurama ili su namerno krile i nisu postupile kako treba u odnosu na dokaze koje je trebalo da prikupe u raznim slučajevima, ne samo u slučaju ubistva Olivera Ivanovića već se radi i o drugim neotkrivenim ubistvima”, rekao je tužilac.  

Hodža je izjavio da imaju osnovane sumnje da je osoba koja je uhapšena radila po direktivama druge osobe.  

“Imamo još dva-tri slučaja na severu koja nisu otkrivena i mi sumnjamo da isti policajci nisu izvršavali svoje obaveze, već su radili pod uticajem kriminalne grupe koju vodi Milan Radoičić”, naveo je Hodža.

Tužilac Sulj Hodža kaže da je 14. oktobra tužilaštvo donelo odluku o proširenju istrage protiv dvojice policijskih zvaničika na severu Mitrovice, zbog krivičnih dela uključivanja u kriminalnu grupu i zloupotrebe službenog položaja.  

Vasilije Bojić kog su rano jutros uhapsili specijalci ROSU u severnoj Kosovskoj Mitrovici pušten je na slobodu, saopštio je portparol kosovske policije Daut Hodžaj na konferenciji za štampu u Prištini.

Drugom uhapšenom Srbinu Radetu Basari određeno je policijsko zadržavanje.

Jutros oko 5.50 došlo do upada više od 25 oklopnih vozila i džipova ROSU i oko 100 pripadnika ove specijalne jedinice na sever KiM.

U saopštenju kosovske policije navedeno je da je u ranim jutarnjim časovima na severu Mitrovice policija sprovela akciju u vezi sa ubistvom Olivera Ivanovića.

“Ova policijska akcija izvedena je na osnovu naloga za pretres koji je izdao Osnovni sud, Posebno odeljenje, a koji je rezultirao hapšenjem osumnjičenog policajca (RB) uključenog u nalog za pretragu”, navedeno je u saopštenju.

Kako je za portal KoSSev naknadno potvrdio portparol policije Baki Keljani, akcija je osim u Severnoj Mitrovici sprovedena i u Leposaviću.

“Tokom policijske akcije uhapšen je još jedan osumnjičeni kome je pronađeno oružje. U operaciji su pronađena i zaplenjena još dva oružja i municije”, stajalo je u saopštenju.

Predsednik Vučić i najviši funkcioneri bezbednosnih službi nakon upada ROSU razmatrali su hitne mere.

O planovima Albanaca i njihovom upadu na Sever već su diplomatskim kanalima obavešteni i Brisel i Vašington i Moskva i Peking, pišu Novosti.