Akcija i rekacija iz Predsedništva BiH: “Rusija zbog ukrajinske ikone napada naše medije”

2
Foto: Profimedia

(Beta) – Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić izjavio je da je da su nedolični i zabrinjavajući napadi Ministarstva spoljnih poslova Rusije na medije BIH zbog izveštavanja o aferi s ikonom iz Ukrajine, saopštilo je danas Predsedništvo BiH.

Ministartsvo spoljnih poslova Rusije je u petak kritikovalo medije u BIH zbog pisanja o sporu oko ikone iz Luganska za koju Ukrajina tvrdi da joj je ukradena, a koju je Milorad Dodik, sada predsedavajući Predsedništva BiH, poklonio ruskom šefu diplomatije Sergeju Lavrovu, prilikom njegove decembarske posete BiH.

Ministarstvo na čijem čelu je Lavrov, ocenilo je da mediji u BIH “šire insinuacije zasnovane isključivo na pretpostavkama njihovih autora” i “manipulišu ovom pričom zarad političkog svođenja računa unutar BiH” i da bi Rusiju diskreditovali u očima javnog mnenja BiH.

“Nažalost, još jednom primećujemo da su neki mediji, prateći omiljenu zapadnjačku ‘zabavu’ – da svuda i u svemu traži ‘ruku Kremlja’, spremni da iskoriste bilo koji, uključujući i najneprimereniji povod, za jačanje antiruske propagande”, zaključuje se u ruskom saopštenju.

U današnjem odgovoru Komšića na to piše da “Ministarstvo spoljnih poslova Ruske Federacije, napadima na integritet bosanskohercegovačkih medija koji su izveštavali o aferi ‘Ikona’ šalje zabrinjavajuću i nedoličnu poruku koja nije u duhu demokratskih standarda i poštovanja medijskih sloboda”.

Komšić je naglasio da mediji maju pravo pisati i istraživati taj slučaj koji je zaintrigirao svetsku javnost.

Ocenio je da je Bosna i Hercegovina demokratska država koja neće uskraćivati medijske slobode, pogotovo ne zbog toga što se izveštavanje medija ne sviđa političkim zvaničnicima.

2 KOMENTARA

  1. Smesan taj Komsic. Kada oni lazu na svetskom nivou nez dokaza to je demokratija a kada ih meko nazove lazovima na svetskom nivou sa dokazom e tajnkrsi slobodu

  2. Колико видим, нико их не напада, већ се са њима спрдају, као што се сада спрдају и са БиХ, јер се неосновано укључила у антируску хистерију. Да сте прво питали ко је коме, када украо и потом пријавио њен нестанак, не би вас данас поново повезивали са “банана” државама. Јесте непријатно, а и неће брзо да се заврши, стога,… “тражили сте, гледајте”.

Comments are closed.