“Ajde da je pošaljemo u Ameriku, Buš je simpatiše”: Kako je Mesić spasao Kolindinu karijeru

0
Foto: Profimedia

Nekadašnji predsednik Hrvatske Stjepan Mesić kaže da je svojevremeno spasao karijeru sadašnjoj šefici države Kolindi Grabar-Kitarović.

Mesić je gostujući na RTL rekao da je upravo zahvaljujući njemu završila kao ambasadorka u Sjedinjenim Američkim Državama, iako je, kako navodi, trebalo da bude degradirana. On je tada potegao ključni argument: američkog predsednika Džordža Buša Mlađeg.

“Neki HDZ-ovci nisu bili zadovoljni s Grabar-Kitarović kao ministarkom spoljnih poslova i tražili su da u sledećem mandatu više ne bude ministarka, što se i dogodilo. Premijer Ivo Sanader nije računao na nju kao na ministarku, pa sam ga pitao gde će s njom, a on mi je odgovorio da će da je pošalje odakle je i došla – u administraciju spoljnih poslova. Rekao sam da je to šteta jer sam video jednu simpatiju koju je Buš, kad je bio u Zagrebu, imao prema gospođi Kolindi i rekao sam: `Slušaj, ajde da je pošaljemo u Ameriku.` I poslali smo je. A Sanader je rekao: `Ali iz tvoje kvote, ne iz moje`”, rekao je Mesić.

Mesić smatra da je Kolinda Grabar-Kitarović funkciju predsednice previše pretvorila u estradu, dodajući da ju je “devalvirala”. “Narod to voli, kažu da je lepa. A i ja mogu da kažem da je lepa”, rekao je Mesić.