Air Serbia ne može da pokrije dug, traže otpis za 82 odsto

5
Profimedia

Kompanija Air Serbia, po svemu sudeći, ne može da servisira svoje obaveze i  traži da joj se otpiše 82 odsto duga po osnovu dva kredita uzeta od Etihada, pokazuju dokumenta u koje je Nedeljnik imao uvid.

Krediti za koji Air Serbia traži otpis većeg dela duga uzeti su u dva navrata: 15. septembra 2015. godine u iznosu od 56 miliona dolara koji dospeva u septembru ove godine i 20. maja 2016. godine u iznosu od 63 miliona dolara koji dospeva u junu 2021. godine.

Air Serbia se poziva na trenutnu krizu izazvanu virusom Covid 19 i uticajem koji je pandemija imala na vazduhoplovnu industriju. Zato smatraju da uslovi otplate zajma treba da se izmene.

Na osnovu nedavnih tržišnih i ekonomskih projekcija za budućnost, Air Serbia je zatražila, a na osnovu analize planiranih prihoda u kraćem i srednjem periodu, da se dug smanji za 82 odsto.

Etihad Airways partners BV (EAP BV) fond je prošlog meseca istakao da je Air Serbia “spremna da se uključi u smislene diskusije kako bi se postigao prihvatljiv dogovor”.

Takođe su naveli da je Air Serbia 19. marta isplatila ratu kamate prema Ugovoru o obavezi duga.

5 KOMENTARA

  1. Како молим ? Господо из Фискалног савета, реагујте. Обавезе из периода пандемије, се не отписују, већ се одлажу, зар не ? Таквом решењу Владе и министра Малог сте аплаудирали Тако да овај превозник не може тражити одмах у почетку разговора о решењу тог проблема у отпису, јер такво решење ни за једног превозника није усвојено. Стога, не може се некоме отписивати, а некоме само одлагати, без обзира на образложења.

Comments are closed.