„Agonija se nastavlja…“: Iznenađujuća odluka Apelacionog suda, kažu iz Fondacije Slavko Ćuruvija

0
screenshot

(Beta) – Fondacija Slavko Ćuruvija saopštila je da je odluka Apelacionog suda da ukine prvostepenu presudu za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije neprijatno iznenađenje i izrazila nadu da će prvostepeni sud na ponovnom suđenju slučaj razmatrati prioritetno i efikasno i potvrditi prethodno izrečene kazne.

„Ovakvom odlukom se nastavlja prava agonija za porodicu, prijatelje i poštovaoce ubijenog novinara, koji na pravdu čekaju sada već više od 21 godinu“, saopštila je Fondacija.

Podsetili su da je prvostepeni sud, posle četiri godine suđenja koje je obilovalo kontroverznim odlukama, u aprilu prošle godine doneo presudu, da bi se gotovo godinu i po dana čekala odluka Apelacionog suda.

„Podsećamo da su dvojica prvostepeno osuđenih pripadnika Resora državne bezbednosti i dalje u takozvanom kućnom pritvoru, dok država ne pokazuje da bilo šta preduzima u vezi sa izručenjem optuženog Miroslava Kuraka, koji je u bekstvu“, navedeno je u saopštenju.

Fondacija Slavko Ćuruvija još jednom je ukazala na značaj ovog procesa za bezbednost novinara i slobodu izražavanja u državi u kojoj su novinari ubijani, podmetane su im bombe i spaljivane kuće, i pozvala domaće i međunarodne institucije i javnost da ovaj proces prate do kraja.