AFP: Bela kuća želi ekonomijom da deblokira zastoj dijaloga Beograda i Prištine

0
Foto: Profimedia

Najava sastanka u Beloj kući između lidera Srbije i Kosova izazvala je spekulacije o američkim namerama, ali Vašington pre sastanka u četvrtak i petak brani svoj stav o čisto ekonomskom pristupu ne obećavajući nikakav veliki politički dogovor, ocenila je danas agencija Frans pres.

Nije potvrđeno prisustvo američkog predsednika Donalda Trampa u ulozi posrednika između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Avdulaha  Hotija. Majstor ceremonije će biti revnosni Trampov specijalni izaslanik za pregovore dve strane Ričard Grenel (Richard Grenell).

Međutim, u SAD se postavlja pitanje o američkoj sposobnosti za ponovno pokretanje dijaloga u zastoju, i sposobsnosti za rešavanje jednog od najosetljivijih teritorijalnih sukoba u Evropi.

Frans pres podseća da Srbija odbija da prizna nezavisnost Kosova koja je proglašena 2008. i dodaje da Srbiju u tome podržavaju ruski i kineski saveznici, dok su Amerikanci među onima koji su odmah priznali nezavisnost nove države.

Do sada su Evropljani bili u prvom planu posredovanja dve strane, koje su s mukom u julu pristale na nastavak dijaloga. Otuda i zabrinost o pojavi Trampove administracije u tom dijalogu pošto su zahladneli odnosi između SAD i EU.

„Jasno je da je to jednostrani manevar kako bi se preuzela kontrola nad pregovorima bez stvarne koordinacije sa Evropom“, rekla je Frans presu bivša neimenova američka zvaničnica.

Prema njenim rečima, razlozi za skepticizam su brojni. Najpre, malo posmatrača smatra da pripremni tehnički rad Trampove administracije može da dovede do čvrstog dogovora, a mnogi ocenjuju da je u pitanju pokazivanje pomalo neuređenog „aktivizma“ Grenela, koji važi za vatrenog pristalicu američkog predsednika.

Ukoliko bi i došlo do dogovora, pitanje je njegovo sprovođenje, a postoji i strah da Vašington brzo izgubi interesovanje za tim.

I na kraju, kruže priče o razmeni teritorije, a to bi bio „rizičan presedan u regionu gde vladaju secenionističke aspiracije“.

Bivši diplomata rekla je za Frans pres da je „Grenelova namera da na brzinu postigne uspeh o ekonomskim pitanjima a to bi kasnije predstavio kao diplomatski uspeh“ dva meseca pre američkih predsedničkih izbora na kojima se Tramp kandidovao za drugi mandat.

(Beta)