Afera u “Krušiku”: (U)zbunjivanje pravde

Srpsko tužilaštvo i policija nisu pokrenuli postupak ispitivanja potencijalnih nezakonitosti u fabrici "Krušik" koje uključuju moguće kršenje sankcija UN, zloupotrebe položaja, ali i sukob interesa, baš kao i moguće nanošenje štete "Krušiku". Umesto toga, uhapšen je Aleksandar Obradović, radnik fabrike

0
Foto: BIRN

Srbija je do sada mogla da se pohvali boljim modelom zaštite uzbunjivača, ali događaji od protekle nedelje bacili su veliku senku na primenu zaštite onih koji ukazuju na nepravilnosti u društvu. Radnik “Krušika” iz Valjeva Aleksandar Obradović uhapšen je pod sumnjom da je odao poslovnu tajnu u aferi prodaje srpskog naoružanja Saudijskoj Arabiji za koju se sumnja da je završila u ratom zahvaćenom Jemenu. Centralna ličnost u toj aferi bio je otac ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, Branko Stefanović.

Zaposleni koji primete neke zloupotrebe i žele da ih prijave najbolji su saveznik i nas novinara i istražnih organa. Svetska istraživanja pokazuju da su uzbunjivači i do deset puta efikasniji u otkrivanju prevara od policije i tužilaštva i zato je bitno da budu zaštićeni od svake vrste progona

Vladimir Radomirović, glavni urednik “Pištaljke”

Obradović je uhapšen još 18. septembra, ali javnost o tome nije zvanično obaveštena sve do protekle nedelje kada je beogradski nedeljnik NIN otkrio ovu informaciju. Ispostavilo se da je Obradović uhapšen pod pretpostavkom da je bio izvor za tekstove koji su objavljeni prvo na portalu BIRN-a, a nekoliko meseci kasnije i na sajtu “Arms voč” istraživačke novinarke iz Bugarske Diljane Gajtandžijeve.

BIRN je prošle godine objavio jedan dokument iz kojeg se videlo da je “Krušik” posetio Branko Stefanović u sastavu delegacije firme “GIM” tokom razgovora o prodaji naoružanja, da bi “Arms voč” u septembru ove godine, uz isti taj dokument, objavio čitav set papira uz eksplicitno navođenje da su dobijeni iz fabrike “Krušik” u Valjevu. Uz taj papir o poseti Branka Stefanovića, Gajtandžijeva, inače izrazito proruski orijentisana novinarka, objavila je i papire koji ukazuju na umešanost američkih kompanija u ovu trgovinu, uključujući i fotokopije pasoša američkih državljana. Zato se u Beogradu spekuliše i da su za ovo hapšenje stigla i izvesna ohrabrivanja od strane američke administracije, iako pouzdanih dokaza o tome nema.

Hapšenje je vlast pokušala da opravda time da je Obradović navodno hteo da se osveti za smenu njegove majke sa rukovodeće funkcije u “Krušiku”, iako pitanje nečije motivacije nije previše bitno kada se uzbunjuje na nepravilnosti ili potencijalna krivična dela. U svakom slučaju, srpsko tužilaštvo i policija nisu pokrenuli postupak ispitivanja potencijalnih nezakonitosti u fabrici “Krušik” koje uključuju moguće kršenje sankcija UN, zloupotrebe položaja, ali i sukob interesa, baš kao i moguće nanošenje štete “Krušiku” zbog povoljnih cena koje je firma “GIM”, po svemu sudeći, dobila za preprodaju oružja Saudijskoj Arabiji.
Posle hapšenja, Obradović je zatvoren u beogradski Centralni zatvor, da bi u ponedeljak uveče bio vraćen u kućni pritvor. Kad je vest o ovom slučaju objavljena, više desetina građana se u organizaciji Inicijative žena Srbije okupilo ispred Centralnog zatvora u znak protesta zbog hapšenja Obradovića. Obradovića sada brani beogradski advokat Vladimir Gajić, nakon što je otkazano punomoćje njegovom dosadašnjem braniocu Ljubisavu Radosavljeviću.

Hapšenje je vlast pokušala da opravda time da je Obradović navodno hteo da se osveti za smenu njegove majke sa rukovodeće funkcije u “Krušiku”, iako pitanje nečije motivacije nije previše bitno kada se uzbunjuje na nepravilnosti ili potencijalna krivična dela

“Ništa nisam slagao niti falsifikovao. Ovo su činjenice – i to samo deo činjenica – o poslovanju Krušika. Tvrdim da je u pitanju sistematsko isisavanje novca od strane države iz ove firme. Mene su zanimala samo dokumenta koja se tiču korupcije”, rekao je Obradović za BIRN, u prvom intervjuu po izlasku iz zatvora.

Prisetio se i kako je izgledala ta sreda 18. septembra kada je u pola tri popodne desetak policajaca došlo da ga uhapsi.

“Došli su na moje radno mesto, to su bili ljudi iz BIA. Mislili su da ja radim za neku službu, da ja uzimam novac”, rekao je on.

Vladimir Radomirović, glavni urednik “Pištaljke” koja se već 10 godina bavi zaštitom uzbunjivača u Srbiji, podseća za Nedeljnik da je na konferenciji o zaštiti uzbunjivača održanoj 9. septembra ove godine ministarka pravde Srbije Nela Kuburović izjavila da bi tužioci trebalo da reaguju i na objavljene članke i fotografije u štampi.

“Da je tužilaštvo u slučaju ‘Krušika’ postupilo kako kaže ministarka Kuburović, ne bi uzbunjivač bio u pritvoru već bi bili istraženi navodi o malverzacijama u ovoj valjevskoj fabrici jer mediji već godinu dana objavljuju informacije o učešću oca ministra unutrašnjih poslova u trgovini oružjem. Zaposleni koji primete neke zloupotrebe i žele da ih prijave najbolji su saveznik i nas novinara i istražnih organa. Svetska istraživanja pokazuju da su uzbunjivači i do deset puta efikasniji u otkrivanju prevara od policije i tužilaštva i zato je bitno da budu zaštićeni od svake vrste progona. Čudi me da prvi advokat Aleksandra Obradovića o ovom hapšenju nije odmah obavestio medije, jer bi onda njegov klijent sigurno bio odmah pušten na slobodu, i da se nije pozvao na Zakon o zaštiti uzbunjivača koji pruža snažnu zaštitu. Zahvaljujući NIN-u saznali smo da je uzbunjivač u pritvoru i to pokazuje koliko su mediji važni za zaštitu uzbunjivača jer se posle ovog članka pojačao pritisak da Obradović bude pušten na slobodu, a do javnosti su stigle i nove informacije o navodnom kriminalu u ‘Krušiku'”, rekao je Radomirović.

On je podsetio da “Pištaljka” ima advokatski tim specijalizovan za zaštitu uzbunjivača, koji trenutno zastupa više od 30 uzbunjivača i koji je pomogao da na desetine uzbunjivača do sada dobije zaštitu.
“Aleksandru Obradoviću je ponuđena naša besplatna pravna pomoć. Pred njim je duga borba i u njoj će mu biti potrebni saveznici, pre svega novinari i advokati”, zaključio je Radomirović.