AFA – all for all i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija obeležili su Međunarodni dan devojaka u IKT-u održavanjem interaktivnog online panela

  0

  Obeležavanje Međunarodnog dana devojaka u informaciono-komunikacionim tehnologijama poteklo je na inicijativu Republike Srbije i do sada je u ovoj inicijativi učestvovalo 377.000 devojčica iz 171 države, a organizovano je više od 11.500 događaja širom sveta.

  Važnost obeležavanja ovog dana ogleda se u osnaživanju narednih generacija da se uključe u STEM i budu podjednako uključene u kreiranje buduće civilizacije koja je digitalna.

  Cilj panela je bio učiniti STEM zanimanja podjednako zanimljivim i interesantnim i približiti devojčicama zanimanja budućnosti kroz prikazivanje uzora i uspešnih primera žena u STEM-u, jer su razlozi njihovog manjeg uključivanja u STEM oblasti upravo nedostatak ženskih uzora i uverenje da STEM zanimanja i izučavanje ovih nauka nije dovoljno kreativno, ali i predrasuda da su ta zanimanja „muška”.

  Glavna tema ovog interaktivnog panela bila je posvećena važnosti većeg uključivanja devojčica u STEM ali je i deo online diskusije bio posvećen načinima na koji tehnologije mogu pomoći i doprineti u rešavanju posledica pandemije COVID19.

  Na panelu su učestvovali državna sekretarka MTT, Tatjana Matić, profesorka u penziji Elektrotehničkog fakulteta i pomoćnica ministra u MTT Irini Reljin, Đorđe Popović, izvršni direktor korporativnih poslova u kompaniji Telenor, Emilija Ristić, direktorka strategije u kompaniji Comtrade System Integration i Neda Lang, HR biznis partner u kompaniji Schneider Electric dok je panel moderirala Jelisaveta Lazarević, projektni lider u AFA.

  Učesnicima panela su posebno bila zanimljiva pitanja koje su devojčice iz čitave Srbije slale tokom prethodne nedelje. Kroz pristigle komentare, slušaoci online panela su izvukli sledeće zaključke: Ovo je oblast koja će biti dominantna u budućnosti i upravo zbog toga je važno da se obrazujemo uz korišćenje najnovijih tehnologija; STEM je kreativan i ne podrazumeva samo programiranje; Uticaj i podrška okoline su važni kako bi se devojčice uključile u STEM; 5G mreža kao nova tehnologija ne nanosi štetne posledice čovečanstvu, a naše generacije će živeti i u doba 6G tehnologije; Devojčice su podjednako dobre u prirodnim naukama i podjednako su dobre u STEM zanimanjima kao i dečaci; Telekomunikacije su vrlo kreativna i zanimljiva oblast koja pruža puno mogućnosti za napredak.

  Za sam kraj panela AFA i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija pozvali su sve devojke i devojčice da im u toku narednih 10 dana šalju svoje predloge i ideje kako napredne tehnologije mogu da pomognu u rešavanju ove krize na AFA mail office@afa.co.rs kao i na mail MTT bit@mtt.gov.rs sa naznakom – Tehnologijom protiv korone.

  AFA, kros-sektorska, kros-generacijska i kros-gender zajednica je kroz inicijativu „More girls in STEM“ je aktivno posvećena podizanju svesti o značaju opredeljivanja većeg broja devojaka i devojčica za STEM fakultete i zanimanja kako bi one podjednako bile zastupljene u kreiranju digitalne budućnosti. Istraživanja su pokazala da ulaskom u period adolescencije devojčice nažalost prestaju da budu zainteresovane za nauku i tehnologiju pre svega zbog nedostatak ženskih uzora i uverenje da STEM zanimanja i izučavanje ovih nauka nije dovoljno kreativno, ali i predrasuda da su ta zanimanja „muška”.