Advokatska komora Srbije: “Razumemo sve okolnosti, ali suđenje preko video linka ili skajpa predstavlja drastično kršenje prava okrivljenog na pravično suđenje…”

0
Foto: Profimedia

Upravni odbor Advokatske komore Srbije saopštio je danas da mere koje se donose tokom epidemije koronavirusa moraju biti donete u zakonitoj proceduri propisanoj Ustavom Republike Srbije, i od strane nadležnih organa.

Kako se navodi u saopštenju Advokatske komore Srbije dostavljenom medijima, ova potreba se ističe “potpuno razumevajući okolnosti u kojim  se našla Republika Srbija usled pandemije izazvane virusom Covid-19, i potrebu za donošenjem mera za suzbijanje mogućnosti zaraze, koje obuhvataju i one mere kojima se odstupa od Ustavom zajamčenih ljudskih prava”.

“U Republici Srbiji otpočeli su postupci protiv lica koja se sumnjiče da su prekršila mere samoizolacije  koji  se odvijaju putem video linka, odnosno skype aplikacije,  u cilju zaštite kako zaposlenih, tako i lica protiv kojih se vodi postupak. Ovaj novi institut uveden je u naše krivično-procesno zakonodavstvo jednim jednostavnim dopisom Ministarstva pravde sudovima u Republici Srbiji, koji ne može predstavljati valjan osnov za njegovo sprovođenje”, navodi se u saopštenju.

Odredbom člana 200 Ustava Republike Srbije propisano je da „kad Narodna skupština nije u mogućnosti da se sastane, mere kojima se odstupa od ljudskih i manjinskih prava može propisati Vlada, uredbom, uz supotpis predsednika Republike“, dodaje se u saopštenju AKS.

Kako se podseća u saopštenju, “Vlada je dužna da uredbu o merama kojima se odstupa od ljudskih i manjinskih prava podnese na potvrdu Narodnoj skupštini u roku od 48 sati od njenog donošenja, odnosno čim Narodna skupština bude u mogućnosti da se sastane”.

“U suprotnom, mere odstupanja prestaju da važe 24 sata od početka prve sednice Narodne skupštine održane po proglašenju vanrednog stanja. Poštovanje ovih odredbi je važno ne samo zbog njihove ustavne snage već i zbog toga da se jasno konstatuje da saslušanje okrivljenog putem video linka predstavlja odstupanje od zajamčenih prava okrivljenog u postupku, te da ta mera ima ograničeno vremensko važenje i da se mora ukinuti po okončanju vanrednog stanja”, navodi se u saopštenju.

Advokatska komora Srbije ističe da ne ulazi u pravo države da donosi i sprovodi mere za koje proceni da su u ovom trenutku svrsishodne u cilju zaštite svih građana, ali ističe da se zakonitost tih mera ne sme dovoditi  u pitanje. 

“U tom smislu, neophodno je da Vlada Republike Srbije donose odgovarajuću uredbu u skladu sa napred navedenim ustavnim odredbama.

Bez obzira na ovo, suđenje putem video linka, odnosno skype aplikacije, je  mera koja može trajati samo u slučaju vanrednog stanja i pod uslovom da se uslovi za održavanje suđenja ne mogu obezbediti na drugi način. Kao takva, ova mera, u postojećim okolnostima, nije neophodna, jer se ovi uslovi mogu obezbediti poštovanjem propisanih  mera za sprečavanje širenja zaraze.

U tom smislu, Advokatska komora Srbije izražava svoje protivljenje uvođenju suđenja putem video linka, odnosno skype aplikacije, kao procesne mogućnosti koja nije predviđena zakonom i predstavlja drastično kršenje prava okrivljenog na pravično suđenje. Advokati Srbije dele zabrinutost sa našim građanima povodom novonastale situacije i daju svoj doprinos svojim predlozima, donacijama i obavaljanjem svog posla i u  uslovima opasnim po zdravlje i život ljudi. I u takvim okolnostima, međutim, moraju se poštovati odredbe Ustava koje se odnose na zajamčena ljudska prava ukoliko želimo da sačuvamo odlike pravne države”, navodi se u saopštenju Advokatske komore Srbije.

NAJVAŽNIJE STVARI KOJE BI TREBALO DA ZNATE O KORONAVIRUSU:

Koji su glavni simptomi koronavirusa i kako ga razlikovati od sezonskog gripa

Šta možete da uradite da biste smanjili rizik od zaraze koronavirusom (kako da se pripremite za COVID-19)

Izbegavajte rukovanje i ljubljenje

Šta je “samoizolacija” i kada je bi je trebalo primenjivati

Da li maska pomaže i kada bi trebalo da je nosimo?

Kako funkcionišu brzi testovi za koronavirus?

Čuvajte se infodemije (najezde lažnih vesti). Na primer, psi i mačke ne prenose koronavirus