Advokat: “Ratko Mladić kritično zbog unutrašnjeg krvarenja…”

0
Foto: Profimedia

Zdravstveno stanje osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića je kritično zbog unutrašnjeg krvarenja nakon operacije debelog creva pre dva meseca, kaže za Klix.ba njegov advokat Miodrag Stojanović.

Portal prenosi da je problem postoperativnog perioda produžen, jer je nivo hemoglobina kod Mladića na zabrinjavajućem nivou.

“To je ispod kritične granice i ne može da mu zaraste rana zbog čega stalno krvari. Smršao je, izgubio snagu i ne može da jede. Trenutno je smešten na lečenje unutar pritvorske jedinice i nema nikakvih pomaka u vezi sa izmeštanjem za lečenje”, dodao je Stojanović.

Statusna konferencija Ratku Mladiću, koja je bila pomerena za 29. maj, a žalbena za 17. jun, su odložene na neodređeno vreme.

Klix.ba prenosi da je predsednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Karmel Ađijus (naslednica Haškog tribunala) objavio da će dva preostala suđenja sa područja bivše Jugoslavije bivšem komandantu Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću, kao i u predmetu Stanišić i Simatović, biti završena u prvoj polovini 2021. godine.

Ratko Mladić je osuđen u novembru 2017. godine na doživotnu kaznu zatvora. Prvostepana presuda na koju se čekalo više od dvadeset godina izrečena je u Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

U konačnoj presudi proglašen je krivim za deset od jedanaest tačaka optužnice, između ostalog i po tačkama genocid, progon, istrebljenje, ubistvo, kršenje zakona i običaja ratovanja, deportacija, nehumano delo prisilnog premeštanja, terorisanje, protivpravni napadi na civile i uzimanje talaca.