“Aduti Srbije” na Beogradskom Manifestu

  0

  Peti po redu Beogradski Manifest biće već tradicionalno organizovan na Gornjem gradu Beogradske tvrđave, 24, 25 i 26. maja, a ulaz za sve posetioce biće besplatan!

  Beogradski Manifest zovu još i festivalom svih festivala. Vrlo je šareno i živopisno, kao da ste na najlepšoj izložbi koja predstavlja Srbiju u malom, mestu gde se šepure sve manifestacije, male i velike, one zbog kojih biste zavoleli možda neki grad, varošicu ili selo, samo kada biste znali šta oni nude. Upravo Beogradski  Manifest je prilika da šetajući stazama Gornjeg grada na Kalemegdanu šetate Srbijom, njenim planinama, kotlinama, dolinama i banjama, gledajući ono najboje i najlepše što ti predeli imaju da ponude.

  Kada bi vam u goste došli prijatelji iz inostranstva ili rođaci iz regiona, a želeli biste da osete šarm, duh i lepotu zapadne Srbije, ali i impulse i glavna obeležja vatrenog juga, mistiku istočne Srbije, lepotu jezera, beskraj ravnica, da vide i bundeve i suncokrete, da probaju i roštilj i mladi sir, da saznaju gde se prave najbolje tamburice, a gde se strasno uči trubačka veština trebalo bi da ih povedete na Beogradski Manifest da se zajedno uverite u to šta su “aduti Srbije”.

  Festivalska zona “Aduti Srbije” zauzimaće ove godine centralni deo festivalskog prostora, naspram glavnog ulaza kod Sahat kapije i prostiraće se ka desnom festivalskom krilu u pravcu spomenika Despotu Stefanu i Zindan kapiji. Ona predstavlja turističke potencijale, tradicionalne i kulturološke vrednosti opština i gradova iz Srbije.

  Svaka opština i regija ima specifičnosti koje zajedno predstavljaju kulturno-istorijsko blago Srbije, sa čijim će pojedinostima i tradicijom posetioci festivala imati prilike da se upoznaju u ovoj konceptualno jedinstvenoj celini.

  Najznačajnije među manifestacijama, kojih u Srbiji ima registrovanih preko 2.000, imaće svojevrsnu priliku da se predstave svojim programima kroz prezentaciju lokalnih folklornih igara, muzike, gastronomskih specijaliteta i starih zanata.

  U okviru zone Aduti Srbije predstaviće se i najbolji hoteli iz Srbije i regiona sa svojom ponudom za predstojeću sezonu ali i salaši i seoska domaćinstva koja se uspešno bave seoskim turizmom u Srbiji.

  Ove godine festivalska zona Aduti Srbije predstaviće preko 50 opština iz Vojvodine, Beograda, zapadne, centralne, istočne i južne Srbije.

  Kroz programsko predstavljanje opština, posetioci će biti u prilici da osete autentičan duh i atmosferu najzanimljivijih manifestacija, način na koji se organizuju, kako one žive i zašto ih treba posetiti. Upravo iz ovih razloga, Beogradski Manifest je pravo mesto za upoznavanje svih krajeva Srbije, gde se manifestacije i manifestacioni turizam promovišu na najbolji i najautentičniji način.

  https://sr-rs.facebook.com/BeogradskiManifest/

  https://www.instagram.com/beogradski_manifest/?hl=sr