Abazović: “Zakon o veroispovesti je liberalan, sve verske zajednice će biti jednake…”

0
Screenshot TV Vijesti

Potpredsednik crnogorske vlade Dritan Abazović je rekao da će izmene Zakona o slobodi veroispovijesti biti uvrštene u dnevni red Skupštine Crne Gore, ocenivši da to pitanje treba što pre rešiti i skloniti sa dnevnog reda.

Istakao je kako smatra da je u pitanju liberalan, praktičan i evropski zakon, i da nije diskriminatorski.

“Usvajanjem Predloga zakona ćemo u potpunosti dovesti u istu pravnu ravan sve verske zajednice i sve će biti deo jedinstvenog pravnog poretka”, rekao je Abazović, i dodao da su uspeli učiniti ono što prethodna vlast nije za 30 godina, prenose Vijesti.

Poručio je da ne postoji nikakva opasnost za nacionalne interese i da “zakon niti ima nameru da gasi, niti da osniva crkve” i druge verske zajednice, već da se građanima omogući ostvarivanje prava na jednak način.

“Ovim Zakonom, SPC, CPC, Katolička crkva i Islamska zajednica biće deo jedinstvenog pravnog poretka u Crnoj Gori. Uspeli smo da učinimo više nego što je prethodna vlast nije za 30 godina vlasti”, napisao je Abazović na Tviteru.

“Nema potreba za podizanjem tenzija. Vreme je da se Crna Gora pomiri”, istakao je Abazović.

Povodom najavljenog protesta ispred Skupštine Crne Gore u ponedjeljak, Abazović je istakao da mu je drago da građani sve više počinju da koriste pravo na protest, ali i ukazao da su zbog aktuelne epidemije koronavirusa zabranjeni skupovi i apelovao da ne bude kršenja mera.

“Pozivam nadležne organe da sve protekne mirno i dostojanstveno, ali da se držimo onoga što je slovo zakona”, istakao je on.

Kada je u pitanju sednica Glavnog odbora URE, na kojoj su većinski podržane izmjene Zakona o slobodi veroispovijesti, Abazović je rekao da su oni koji nisu bili saglasni sa tim najviše zamerki imali na kratak rok u kojem su im predstavljene izmene dokumenta.

“Lično sam mislio da ovo pitanje treba što pre staviti ad acta i mislim da imamo bolji tekst nego samo brisanje spornih članova”, izjavio je Abazović.

Rekao je na Glavnom odboru URE 38 članova bilo za, 11 protiv i da je pet članova bilo uzdržano.

“Svi poslanici URE će to podržati, ali dozvolite da oni imaju pravo na svoje mišljenje”, rekao je Abazović.

URA će podneti dva amandmana koji će, kako je istakao, dodatno poboljšati zakon.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500