A šta ako ne nosimo maske na otvorenom: Uvode se novčane kazne?

1
Foto: Igor Pavićević

Krizni štab za danas je odlučio da nošenje maski bude obavezno i na otvorenom prostoru, a spekuliše se da bi mogled a se uvedu i novčane kazne za nenošenje maski.

“Nošenje maski, odnosno kažnjavanje za kršenje ove mere, moglo bi od sledeće nedelje da bude zakonski regulisano, a izricale bi se mandatne kazne koje će biti novčane”, piše “Blic”.

Krizni štab na današnjoj sednici razmatrao je i predložiće da Skupština Srbije usvoji izmene i dopune Zakona o prekršaju, čime bi se kršenje mere o nošenju maski smatralo prekšajem i kažnjavalo mandatnom kaznom, prenosi Blic.

Danas je odlučeno i da Arena od ponedeljka ponovo postane kovid bolnica. A uvodi se i zabrana lokalnim samoupravama da izdaju dozvole za okupljanja.

“Opšte preventivene mere kao fizička distanca i nošenje maske su osnovne mere koje spasavaju živote. Sve druge mere koje se donose u smislu ograničenja rada su sa ciljem da se mere opšte prevencije sprovedu”, rekla je posle sednice Kriznog štaba epidemiolog Darija Kisić Tepavčević.

1 KOMENTAR

 1. “Krizni štab na današnjoj sednici razmatrao je i predložiće da Skupština Srbije usvoji izmene i dopune Zakona o prekršaju, čime bi se kršenje mere o nošenju maski smatralo prekšajem i kažnjavalo mandatnom kaznom, prenosi Blic.” Трагикомично је поимање права и правног система од стране људи из “Кризног штаба”. Стога за све оне који мисле да овакву будалаштину могу “прогурати”, и за све оне који су скупштинска већина, и мисле да би ово могли изгласати, још једном чл. 25 Устава:
  “Неповредивост физичког и психичког интегритета
  Члан 25.

  Физички и психички интегритет је неповредив.
  Нико не може бити изложен мучењу, нечовечном или понижавајућем поступању или кажњавању, нити подвргнут медицинским или научним огледима без свог слободно датог пристанка.”

  Заштитна маска, њене “предности” ношења су у овом тренутку ништа више од научног експеримента. Што се тиче Србије, сигурно. Када докажете, научном студијом, потврђеном у Републици Србији да то није тако, тада можете захтевати измене закона. А не измене закона на основу ваших убеђења, тврдњи, ових и оних., или претпоставки, ако и не штити, не шкоди. То не може бити основ измена закона.

Comments are closed.