41 komad raznih bedževa od pank grupa, sedam nalepnica sa likom engleske kraljice: Šta je sve osamdesetih u Beogradu plenila narodna milicija

1
Profimedia

Jedan korisnik Tvitera ovih dana podsetio je na svoje mladalačke pank dane, ali i na to kako je, za vreme SFR Jugoslavije, delovala “narodna milicija”, predvođena ozloglašenim starijim inspektorom Dragišom Blanušom.

Prema zapisniku, izvesni OBRADOVIC DJORDJE je sam u Odeljenje za javni red i mir doneo “tražene predmete”, među kojima su bili bedževi, časopisi, nalepnice, posteri grupe Pankrti, beležnice u kojima je crtan i kukasti krst, kao i majica “sa kratkim rukavima grupe The Clash”. Ukupno 14 komada inkriminisanih predmeta, potpisano i pečatirano.

Ime inspektora Blanuše poznato je pre svega čitaocima Nedeljnika, pošto je on “dužio” i zamenika glavnog urednika, Branka Rosića.

“Pankere jeste osamdesetih privodila milicija, kada smo kao Berliner štrase pevali na nemačkom, pa su nas ispitivali u policiji, da vide šta to znači. Nosili smo tekstove u muriju. Bio je neki inspektor Blanuša, koji je znao muziku, on nas je ispitivao. Tada je bilo hrabro biti panker”, pričao je i pisao Rosić.

Kao i svaki pravi čovek koji prilježno radi svoj posao, tako je i inspektor Blanuša vremenom napredovao u službi.

Postao je upravnik Okružnog zatvora a u žiži javnosti poslednji put se našao pre koju godinu. Tada ga je Viši sud u Beogradu oslobodio, posle optužbi Mire Marković da je oteo Slobodana Miloševića.

Istom presudom Blanuša je zbog nedostatka dokaza oslobođen optužbi da je neovlašćeno objavio knjigu “Čuvao sam Miloševića”, koja govori o pritvorskim danima bivšeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića pred njegovo izručenje Hagu.

1 KOMENTAR

  1. Ako imate u redakciji Branka Rosića, mogli ste da ga pitate ko je “izvesni” Đorđe Obradović…

Comments are closed.