30. godina obeležavanja međunarodnog dana starijih osoba

  0

  Ove godine obeležava se 30. godišnjica Međunarodnog dana starijih osoba. I dok naše mame i tate, bake i deke imaju mnogo više godina životnog iskustva od toga, prethodni period stavio ih je pred veliki izazov. Informacione i komunikacione tehnologije odigrale su ključnu ulogu omogućavajući da se mnoge aktivnosti izmeste u virtuelno okruženje. Ograničeno kretanje i socijalna izolacija dodatno su istakle važnost digitalne inkluzije starijih, ali i vremena i pažnje koje im posvećujemo.

  Iako poslednjih godina seniori pokazuju sve veće interesovanje za korišćenje novih tehnologija, istraživanje Crvenog krsta Srbije i Instituta društvenih nauka* je pokazalo da čak 43 odsto starijih osoba – nikada nije koristilo internet. S druge strane, ohrabruje činjenica da 39 odsto onih koji koriste internet čini to gotovo svakodnevno. Najveći broj koristi aplikaciju Viber (45%), zatim Skype (27%) i Facebook (23%), svega 4% imalo nekog dodira sa onlajn kursevima, dok neki od njih navode i da su često pratili tutorijale na YouTube aplikaciji u vezi s receptima, popravkama u kući ili popravkom automobila.

  I dok pojedini podaci ohrabruju, kao na primer taj da se od 2017. godine, procenat korisnika mobilnog interneta starijih od 65 godina povećao za više od 17%, još uvek postoji mnogo načina  da unapredimo digitalnu inkluzuju starijih. Najpre tako što ćemo im pokloniti vreme i pažnju, baš kao što su oni nama nekada.

  Kompanija Vip mobile će se od oktobra meseca nizom aktivnosti obratiti svima onima koji su uvek tu uz nas i koji nas kroz svoje znanje i iskustvo mogu mnogo toga naučiti – našim bakama, dekama, tetkama, tečama, komšijama, mamama, tatama – svima koji su stariji od 65 godina. Osim posebne 65+ tarife koja će im kroz neograničene minute, sms i internet za Viber omogućiti da se budu u kontaktu sa onima koje najviše vole, seniori mogu da se oslone i na posebnu podršku putem korisničkog servisa kao i na svim Vip prodajnim mestima.

  U želji da osnaži, edukuje i ukaže na značaj starijih i potrebu da budu ravnopravni članovi društva Vip mobile će i ubuduće nastaviti da brine o seniorima. Empatija, podrška, topla reč i vreme su najvrednije stvari koje im možemo pružiti. Uzvratimo našim seniorima ljubav i pažnju, tako što ćemo im pomoći da i sami uživaju u budućnosti za koju su nas svojim iskustvima i znanjima nesebično spremali!