21 ptica bila u zarobljeništvu u Subotici…

0
Foto: Profimedia / Ilustracija

Pokrajinski zavod za zaštitu prirode saopštio je danas da je protiv osobe iz Subotice pokrenut postupak zbog držanja u zarobljeništvu 21 jedinke strogo zaštićenih vrsta ptica.

Kako se navodi, u akciji u kojoj su učestvovali i subotička policija i Pokrajinska inspekcija za zaštitu životne sredine pronađeno je 12 češljugara, po četiri čiška i konopljarke i jedna žutarica, a ptice su privremeno zbrinute u prihvatilištu za divlje životinje zoološkog vrta “Palić” do puštanja u prirodu.

“Ovakav slučaj deo je veoma velikog, masovnog hvatanja divljih ptica pevačica u prirodi, koje se potom prodaju radi držanja u zarobljeništvu. U nekim delovima Srbije, a naročito u okolnim zemljama, neke vrste ptica pevačica se drže kao ukras radi pesme ili radi ukrštanja sa nekim drugim vrstama koje su im genetski slične”, stoji u saopštenju.

Navodeći da se ilegalno hvatanje ptica pevačica vrši pomoću mreža dok su ptice u jatima, tokom hladnog perioda, iz zavoda su pozvali građane koji primete takve pojave da ih prijave na broj 021 4896 306, kao i da prijave i one koji divlje ptice nezakonito drže u kavezima.

(Beta)