Šesnaest osoba koje su spalile 19-godišnjakinju zato što je prijavila seksualno uznemiravanje osuđeno na smrtnu kaznu

0
Foto Profimedia

Sud u Bangladešu osudio je 16 osoba na smrtnu kaznu zbog ubistva 19-godišnje devojke koja je živa spaljena zbog prijavljivanja seksualnog uznemiravanja.

Smrt Nusrat Džahan Rafi u aprilu pokrenula je proteste širom Bangladeša. Suđenje u distriktu Feni, na jugoistoku zemlje, trajalo je od juna. Među osuđenima su učitelj ubijene i njena tri druga iz medrese.

Rafijevu su posuli kerozinom i zapalili jer je odbila da povuče prijavu za seksualno uznemiravanje protiv direktora verske škole koju je pohađala.

“Presuda dokazuje da niko ne može da prođe nekažnjeno za ubistvo u Bangladešu. Imamo vladavinu prava”, rekao je tužilac Hafez Ahmed nakon objave presude.

Nusrat Džahan Rafi spaljena je dve nedelje nakon što je podnela prijavu u policiji, preneli su tada mediji.

Kako je Rafi navela, profesor ju je pozvao u svoju kancelariju i dodirivao je na neprimeran način. Rekla je i da je uspela da pobegne.

Njena hrabrost i smrt privukli su veliku pažnju javnosti u Bangladešu i ukazali na ranjivost žrtava seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja u ovoj konzervativnoj zemlji na jugu Azije.

Nusrat (19) je bila učenica Islamske škole u malom gradu Feni, 160 kilometara južno od Dake. Ispričala je da ju je profesor pozvao u svoju kancelariju i dodirivao na neprimeren način, a dodala je i da je uspela da pobegne.

Mnoge mlade žene i devojke u Bangladešu radije kriju svoja iskustva o zlostavljanju ili uznemiravanju iz straha da bi ih društvo ili porodice mogli osuditi. 

Nusrat je nakon napada otišla u policijsku stanicu, gde ju je policajac snimio telefonom i ona je ponovila šta se dogodilo. Snimak je dospeo na društvene mreže, a profesor je uhapšen nakon njene prijave. Meštani su, međutim, nakon toga izašli na ulice i pozvali lokalne zvaničnike da muškarca oslobode.

Dve nedelje nakon čitavog slučaja, vršnjaci iz razreda namamili su Nusrat na krov škole pod izgovorom da im je jedna prijateljica pretučena. Nekoliko učenika ju je opkolilo zapretivši joj da mora da povuče prijavu protiv profesora, a pošto je ona to odbila, zapalili su je.

Nakon njene smrti održani su protesti u više gradova.